31 sty 2012

Korzenne pijane gruszki

 
Składniki:
  • 1 butelka Nalewki Babuni miodowej,
  • 6 szt. gruszki,
  • 3 nasiona anyżku,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 6 łyżek cukru brązowego,
  • 500 ml lodów likier pomarańczowy  Grycan,
  • bita śmietana (najlepiej własnoręcznie przygotowana),
  • 5 szt. goździków

Coś na zimne wieczory .

Gruszki (najlepiej konferencje) obrać i wydążyć gniazda nasienne, można zostawić ogonki. Przełożyć do garnka i zalać nalewką, dodać anyżek, cukier, goździki, cynamon i zamieszać. Gotować na wolnym ogniu aż zmiękną ale nie będą się rozpadały, około godziny, w zależności od dojrzałości gruszek.
Wyłożyć na talerzyk przyozdobić gałką lodów i bitą śmietaną posypać szczyptą cynamonu i podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!

30 sty 2012

Domowe hamburgery mięsne

Składniki:

Czasem nachodzi nas ochota na małe co nieco i może nawet niezbyt zdrowego , jeśli mamy czas, najlepiej przygotować sobie samemu, takie złociste hamburgery i mieć pewność co jest w środku.

Podstawą jest dobór odpowiedniego mięsa , jeśli mamy możliwość zmielmy je sami świetnie nadaje się do tego wołowina lub mieszana wołowina z indykiem .Aby do chudego mięsa dodać więcej tłuszczu najlepszy jest surowy boczek. Sitko nie powinno być zbyt drobne a do zmielonego mięsa należy dodać odrobinę rozmąconego jajka z wodą.

Do wybranego mięsa dajemy przyprawy .Formujemy kotlety powinny być zwarte i miękkie . Smażymy je na patelni grillowej. Obok układamy plastry bekonu i zrumieniamy je.Zezłacamy na patelni cebulkę.

Bułkę dzielimy na 3 warstwy, smarujemy je musztardą i układamy na nich ser,kotlety,bekon i cebulkę. Grillujemy w piekarniku aż ser się rozpuści.
Przekładamy sałatą,ogórkiem ,papryczką, posypujemy prażoną cebulka.

Składamy w całość i przebijamy długa wykałaczka na środku.Podajemy gorące.

Smacznego :)

Wyrazista i ognista dyniowa




Składniki:
  • 1,5 kg dynia,
  • 2 l rosół drobiowy,
  •   śmietana18%,
  • 2 łyżeczka pieprz,
  • sól,
  • 1 łyżka ostra papryka Prymat,
  • 1 łyżeczka gałka muszkatołowa Prymat mielona,
  • 1/2 łyżeczka cynamon mielony,
  • 500 gr ziemniaki,
  • 1/4 łyżeczki goździki mielone Prymat

Jako ze niedawno zakończył się sezon dyniowy na ryneczku udało mi się kupić piękna dynie w dobrej cenie, niestety zawiodłam się na przygotowaniu tradycyjnej zupy , była mało wyrazista , miała piękny kolor ale nic poza tym.Dlatego postanowiłam dobrać do niej odpowiednie przyprawy z którymi w tym przypadku nie ma się co oszczędzać.

Dynie wydrążyć z miąższu i pestek okroić ze skórki, i pokroić w kostkę.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Warzywa przełożyć go garnka i zalać rosołem (przepis na naprawdę aromatyczny rosół-bazę , znajdziecie w moim profilu) oraz szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 30 minut aż całość zmięknie.
Wszystko zblenderować na gładka masę, lub przetrzeć przez sito. Koniecznie spróbować i w razie potrzeby doprawić dodatkowym pieprzem i solą.
Podawać na ciepło przyozdobione łyżeczką kwaśnej śmietany która przełamie delikatny smak zupy.

Smacznego !

Zachwycajacy dip pomidorowo - cynamonowy

 
Składniki:
  • 800 ml Pomidory krojone z puszki,
  • 5 ząbków czosnek,
  • 1 łyżka imbir starty,
  • 5 cm cynamon Prymat,
  • 1 łyżeczka chili pieprz cayenne,
  • 4 łyżki cukier brązowy,
  • 4 szt. liść laurowy Prymat,
  • 4 szt. goździk Prymat,
  • 1 łyżeczka czarnuszka,
  • 1 łyżeczka kurkuma mielona Prymat,
  • 1 łyżeczka kmin rzymski ziarna,
  • 4 łyżki olej 
  • 1 łyżka gorczycay

Jest to prosty i naprawdę powalający głębia smaku sos- dip którego można używać jako dodatek do przystawek (placki,chipsy itp) lub do makaronów, ryżu i mięsa. Raz przygotowany podbije wasze serca :)

Ważne jest by przygotować sobie wszystkie składniki zawczasu.

Imbir obieramy ze skórki przy pomocy łyżeczki lub obierka a następnie trzemy na drobnych oczkach tarki.
Kmin rzymski (NIE KMINEK) wrzucamy na sucha patelenkę i na średnim ogniu podprażamy ciągle mieszając aż zbrązowieje, następnie mielimy w młynku lub moździerzu.
Gorczyce tłuczemy w moździerzu, czosnek obieramy i kroimy w grubsze plasterki.

Nad wysoką miską kładziemy sitko i przekładamy do niego pomidory , tak by oddzielić sok od masy, przy pomocy łyżki delikatnie odciskamy pomidory z nadmiaru pozostałego soku. A następnie masę przekładamy do mniejszej miseczki a sok pozostawiam.

Na patelni z grubym dnem rozgrzewany cały olej lub ghee, wrzucamy gorczyce, cynamon, liście laurowe, goździki i czarnuszkę. Delikatnie mieszamy i pilnujemy by ogień nie była za duży. Po około 5 min gdy wszystko zacznie brązowieć a nasiona pękać. Wlewamy sok pomidorowy mieszamy, dodajemy mielony kmin rzymski, chili, kurkumę i zwiększamy ogień.

Po około 10 minutach dodajemy starty imbir, czosnek oraz cukier.Mieszamy i zmieszamy ogień pozwalając aby woda cały czas odparowywała.Po około 10 minutach gdy olej zacznie się rozwarstwiać i wypływać na powierzchnie a sos zgęstnieje i się ujednolici dodajemy masę z odsączonych pomidorów, mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu jeszcze 7 minut.

Tak przygotowany sosik możemy podawać na zimno i na ciepło, jego zapach powinien zwabić wszystkich domowników do kuchni..

Smacznego !  

Jagniecina z chrupiącymi morelami

 
Składniki:
  • 500 gram jagnięcina bez kości,
  • 500 ml jogurt naturalny,
  • 2 łyżki garam masala,
  • 1 łyżka chili pieprz cayenne Prymat,
  • 2 łyżeczki Sól,
  • 5 ząbków czosnek,
  • 30 ml przecier pomidorowy,
  • 1 łyżka imbir starty,
  • 3 szt. cebula średnia,
  • 5 cm. cynamon Prymat,
  • 4 szt. kardamon,
  • 10 szt. morele suszone,
  • 2 łyżki kolendra,
  • 2 łyżki olej do smażenia,
  • 1/4 łyżeczki kurkuma mielona Prymat,
  • woda
Do tej potrawy najlepiej nada się łopatka lub udziec, im delikatniejsze mięso tym krócej będzie wymagało duszenia.

Mięso kroimy w kostkę i oczyszczamy z błon ścięgien itp. Przekładamy do miski i zalewamy jogurtem (najlepszy jest jogurt typu grecki turecki bałkański), wsypujemy garam masala, chili, kurkumę, sól, przecier pomidorowy, starty na małych oczkach czosnek i imbir. Wszystko dokładnie mieszamy. I odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 3 godzinki.

Cebule kroimy bardzo drobno lub mielimy w blenderze na masę. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni lub woku z grubym dnem. Na oleju smażymy cebulę aż zmięknie i zeszkli się, dodajemy, mięso z cała marynatą i powoli doprowadzamy do wrzenia, zalewamy kubkiem wody przykrywamy i dusimy 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając kruchość mięsa.

Pod koniec tego czasu przygotowujemy polewę z moreli i kardamonu. Morele kroimy w paseczki a kardamon wyłuskujemy z łupin i tłuczemy w moździerzu, lub jeśli go nie mamy lekko rozgniatamy bokiem noża.

Na patelence rozgrzewamy masło lub ghee (masło klarowane do dostania w sklepach) Wrzucamy morele cynamon i kardamon , i mieszając podsmażamy morele tak by zrobiły się na brzegach brązowe i chrupiące.

Uduszone mięso jagnięce przekładamy do miski w której będziemy podawać potrawę, lub na talerze następnie polewamy masłem z morelami. I posypujemy liśćmi kolendry. Danie te podajemy z ryżem lub plackami

Smacznego ! 

Jagience kuleczki z sosem kolendrowym

 
Składniki:
  • 500 gram jagnięcina bez kości,
  • 1 szt. cebula średnia,
  • 1 łyżka imbir starty,
  • 2 szt. chili papryka czerwona,
  • 4 ząbki czosnek,
  • 7 łyżek liści kolendra,
  • 2 łyżeczki kolendra Prymat,
  • 3 łyżeczki kmin rzymski,
  • 300 ml jogurt naturalny,
  • 1/4 łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat,
  • 1,5 łyżeczki garam masala,
  • 1/2 łyżeczki pieprz czarny grubo mielony Prymat,
  • sól,
  • olej do smażenia
Jagnięcinę mielimy na dużych oczkach lub kupujemy mieloną.

Aby przygotować sos:
W blenderze mielimy 5 łyżek liści kolendry 250 ml gęstego jogurtu naturalnego (typu grecki, turecki, bałkański) i jedną chili pozbawioną pestek, szczyptę soli i pieprzu.

Do kuleczek:
W blenderze mielimy imbir,czosnek,cebulę,resztę surowego chili i świeżej kolendry. Przekładamy do dużej miski i dodajemy 3 łyżki jogurtu.Wsypujemy garam masala, kmin rzymski, pieprz cayenne, pieprz czarny i sól. Wszystko mieszamy i dodajemy mięso, Dokładnie ugniatamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1,5 godziny.
Następnie formujemy małe kuleczki i smażymy je po kilka na raz na patelni z łyżką- dwiema oleju. Staramy się je delikatnie obracać gdyż są kruche.
Podajmy ciepłe polane sosem z plackami lub ryżem.

Smacznego :)

Indyjska mizeria

 
Składniki:
  • 400 gram ogórek,
  • 2 szt. pomidor,
  • 1 łyżeczka czarna gorczyca,
  • 1 łyżka olej,
  • 300 ml jogurt naturalny gęsty

Mizeria:
Ogórek myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach, ( jeśli chcemy by była delikatniejsza możemy obrać ogórki). Pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do ogórka, całość odsączamy z nadmiaru wody np na sitku lub delikatnie przechylając miskę (polecam wypić ten pyszny sok). Mieszamy z jogurtem(typu bałkański,grecki itp)
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy gorczyce do momentu aż zacznie pękać. Polewamy mizerię i ponownie mieszamy.

Podajemy z mięsem plackami i wszelkimi pikantnymi daniami.
Smacznego !

Pikantna zupa kalafiorowa

 
Składniki:
  • 1 Pokrojony w dużą kostkę ziemniak,
  • 1 mały pokrojony kalafior,
  • 1 posiekana cebula biała,
  • 15 ml oliwa extra vergin,
  • 1 szt. ząbek czosnku,
  • 1 łyżka imbir starty,
  • 1 łyżeczka kurkuma mielona Prymat,
  • 1 łyżeczka kmin rzymski,
  • 1 łyżeczka czarna gorczyca,
  • 2 łyżeczki kolendra Prymat mielonej,
  • 1,5 kubka bulion warzywny
  • 300 ml naturalny jogurt nisko tłuszczowy,


do przybrania
  • Świerza kolendra,
  • sól i pieprz czarny,
  • niesolone pistacje,
  • groszek ptysiowy,
  • pieprz cayenne

Łatwa kremowa zupka indyjska na zaostrzenie apetytu.

Do dużego garnka z grubym dnem, wrzucić pokrojone ziemianki, kalafior, cebulę oraz wlać olej i 3 łyżki wody. Doprowadzić do wrzenia , zamieszać i dusić pod przykryciem około 10 min. dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawy.dokładnie wymieszać i gotować 5 minut.
Dolewamy bulion i doprawiamy sola i pieprzem , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut na małym ogniu,Wyłączamy i czekamy aż trochę przestygnie , miksujemy w melakserze lub blenderem na kremowa konsystencje.Dodajemy jogurt mieszamy i posypujemy natką kolendry i ptysiowym groszkiem pistacjami oraz odrobina pieprzu cayenne.

Smacznego :)

Upama czyli chrupiąca Indyjska kasza z orzechami i cebulą

 
Składniki:

Choć niektóre składniki wydajać się mogą niedostępne, polecam wyposażyć swoja kuchnie w te cudeńka :)
Jest to przepis na szybką i bardzo ciekawą w smaku sycąca przekąskę.

Groch namoczyć w sporej ilości ciepłej wody przez około pól godzinki lub cała noc.
Odsączyć, włożyć do garnka i zalać o,5 litrem wody, zagotować i trzymać na małym ogniu przez 20 minut aż lekko zmięknie.Odsączyć.

Orzechy posmarować łyżeczką masła lub Ghee i prażyć ostrożnie na małym ogniu aż się ze złocą.
Pozostałe masło podgrzać na dużej patelni. Smażyć na nim nasiona gorczycy oraz groch aż gorczyca zacznie pękać a groch się zarumieni.
Następnie dodać liście curry (mogą być suszone) oraz drobno posiekaną cebule i smażyć aż zmiękną.
dodać sucha kasze mannę i dokładnie wymieszać. kiedy kasza i cebula się zrumieni dodawać stopniowo 400-500 ml wrzącej wody po 100ml mieszając dokładnie po każdej porcji do uzyskania pulchnej konsystencji.
Posolić do smaku skropić sokiem z limonki i posypać orzechami nerkowca podawać ciepłe.

Smacznego.

Przyprawowa mieszanka Garam Masala Królowa Indii

 
Składniki:

Garam masala, jest jedną z podstawowych mieszanek tradycyjnej kuchni indyjskiej.Ma niesamowity głęboki aromat i w niczym nie przypomina popularnego proszku curry.Nadaje się świetnie do mięsa , warzyw i marynat.

Nasiona kolendry i nasiona kminu rzymskiego uprażyć na suchej patelni na małym ogniu,mieszać do momentu aż zbrązowieją i zaczną pękać. Zdjąć z ognia zmielić w moździerzu lub młynku.
Wyłuskać nasiona kardamonu a liście laurowe połamać na drobne kawałeczki.Przełożyć razem z pieprzem i goździkami do moździerza lub młynka. Zmielić na drobny proszek i połączyć całość z cynamonem .

Przepis na około 3 łyżki przyprawy.

Polecam ta przyprawa może odmienić waszą kuchnie :) Więcej o kuchni indyjskiej w moim blogu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...