30 paź 2015

Przepyszna Czekolada w Belgii




Do Belgi dotarliśmy w nocy, na liście oczywiście piwo i czekolada. Mi marzyło się ciemne piwo zagryzane wyjątkową białą czekoladą, albo bardzo gorzka czekolada i lekkie piwo. Jakimś cudem wykrzesaliśmy siły by zwiedzić miasto nocą, wyglądało przepięknie, choć troszkę zmokliśmy od gęstej mżawki.


Naprzeciwko zamku znalazłam przepiękne mieszkanie, niestety z piwem gorzej ponieważ w poniedziałek wiele sklepów z alkoholem i barów było jeszcze zamkniętych.
Przemykając miedzy wspaniałymi zabytkami, upatrzyliśmy sobie zabytkową czekoladziarnię. Ze smakowita wystawą.



W środku pracownia widoczna przez podłogę, gdzie litry czekolady mieszały się niczym płynne złoto w kadziach.


Nad wszystkim czuwał symbol tego miasta czyli smok który odbijał się tuż nad blatem ze zdobionej wierzy .


A to moja pamiątka.. piękna foremka do czekoladek. Nie było na niej ceny, ale moim łamanym językiem dopytałam, czy są na sprzedaż. Gdzieś z pracowni dobiegło że kilka euro. Więc oczy mi się zaświeciły, i z pitną czekoladą w ręku, przez pół godziny co najmniej nie schodził mi uśmiech z twarzy. To że była tam używana, chyba jeszcze bardziej podkręciło mi endorfiny Emotikon grin Teraz tylko dobra kuwertura kupiona w Sekrety Czekolady i do dzieła Emotikon smile

Chcecie dowiedzieć się jak używać takich foremek , zapraszam to starego wpisu tutaj

Zabawa z telewizją


 30 października o godz. 19.15 przed głównym wydaniem Wiadomości na TVP1 swoimi antenowymi pięcioma minutami (i świetnym nożem) podzieli się zemną Szefowa Kuchni Ewa Olejniczak. 


fot. Prymat
Było sporo śmiechu ale i trochę tremy, jeszcze raz dziękuje marce Prymat za tę przygodę i zapracowanej ekipie nagraniowej za ciepłe przyjęcie.

ps. dla tych którzy przegapią edycje tv, odcinek będzie dostępny w internecie na stronie doradcasmaku.pl

27 paź 2015

Czarnuszkowe bułeczki


Ciasto:

Mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 szklanki
Maka żytnia pełnoziarnista drobna 0,5 szklanki
Czarnuszka 1 łyżka
Drożdże suszone 8 gram
Mleko 3/4 Szklanki
Szczypta soli
Szczypta cukru

Nadzienie:
Szpinak baby świeży 2 szklanki


Suche składniki na ciasto mieszamy w dużej misce, dodajemy mleko i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy mleka, jeśli zbyt lepkie mąki. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem np. z bawełnianej szmatki. Po dwóch godzinkach delikatnie wyrabiamy i formujemy 6 kulek. Każdą lekko spłaszczamy i nadziewamy garstką szpinaku, zaginamy brzegi i formujemy zamknięte bułeczki. Wstawiamy do nagrzanego o na 220 C piekarnika i pieczemy (góra dół) 10 minut.

16 paź 2015

Śniadaniowa inspiracja

Śniadaniowa inspiracja

Dawno już nie pisałam, a jeśli już to niekoniecznie o tym co teraz gotuje najczęściej. Tak wiec jak by się zastanowić, i zebrać menu goszczące teraz w mojej kuchni najczęściej, mogła bym stworzyć dla was inspiracje na proste pożywne i kolorowe śniadania dla małego dziecka.
Pisze ten post także z myślą o Kochanej Teściowej która będzie przez tydzień opiekować się synkiem niech ma ścigę. ;)

Kilka zasad :

Po pierwsze różnorodność, małe dzieci co chwile zmieniaj ulubione pozycje w menu, więc nie nastawiajmy się na to że każdego dnia z takim samym apetytem będą zjadały nasze z sercem przygotowane smakołyki. Dlatego warto eksperymentować :D

- Warto wybierać produkty ekologiczne i pełnoziarniste są TAŃSZE od gotowych kaszek i dużo smaczniejsze, tak wiec dojadanie po dziecku nie będzie taka mordęgą jak przy gerberku :D

- Dobra organizacja, gdy nasz czas operacyjny jest codziennie inny, warto mieć najczęściej używane składniki pod ręką. Ja używam bardzo wygodnych metalowych kolorowych puszek z Ikei, stoją sobie na blacie pod ręką.

- Każde dziecko jest inne, mój skarb uwielbia jeść i smakować, ale każdego dnia ma ochotę na co innego. Dekonstuuje kanapki na milion sposobów zmieniając kolejność składników. Nieprzypilnowany wymazuje sobie włosy jogurtem ale nie jest to powód do złości, trzeba być stanowczym ale nic na siłę.


 Najczęściej używane składniki
- Jaja kurze od Babci
- mąka gryczana, ryżowa, pszenna pełnoziarnista, ziemniaczana
- kasza manna pełnoziarnista
- płatki owsiane
- płatki orkiszowe
- ogórki, papryka, kalarepa
- Jogurt kozi, krowi naturalny
- owoce sezonowe


Co najczęściej jemy:

Na szybko - kasza manna lub kuskus z owocami przyprawami i ziołami

Kasza manna zaprawiona sokiem NFC buraczkowym

To są dobre proporcje owoców do kaszy jak mamy katarek

Slow food czyli placuszki z warzywami i sosami


Smażone bez tłuszczu wystarczy patelnia do naleśników, której będziemy używać tylko do naleśników i placuszków. Szczególnie lubiane gdy można je zajadać razem z Tatą. Bo wymagają troszkę więcej uwagi.
Ciasto:
1 jajko
szklanka mleka
2 szklanki lub więcej mąki pełnoziarnistej lub gryczanej
pół szklanki soku marchewkowego


Pożywna owsianka z przyprawami i owocami






Ostatnim Hitem są wspólnie przygotowane koktajle warzywno owocowe


wspomnienie czasów gdy chodziło się do kina

Jogurtowe :  szpinak, jabłko, banan, pomidor, jarmuż, ogórek

Niezastąpione kanapki od Taty, bez tego pewnie jadła bym śniadania o 12



Mają pewien sekret domowe masło, pieczywo, ser przygotowane w domu.



Oraz wędlinę ale to opcja dla chcących poświęcić weekend na szykowanie  :) Ale po tym smaku już innej nie będziecie chcieli zjeść.


Nie daj się zmamić opisem ilu to witamin i składników funkcyjnych nie ma kaszka od Nestle te witaminy nigdy nie będą tak przyswajalne jak ze zwykłej kaszy i świeżych owoców.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...