Składniki:
Do farszu :- 500 gram pieczarek
- 1,5 łyżki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
- 1 łyżka gałki muszkatołowej mielonej
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki kaszy manny
- 1 płaska łyżeczka soli
- 250 gram mąki pełnoziarnistej żytniej.
- 200 gram mąki pszennej typu 450
- Mleko 400 ml.
- 2 szt. jajek
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki soli
To bardzo aromatyczne danie można przyrządzić w formie naleśników lub krokietów. Podawać z klasycznym barszczem lub czerwonym półwytrawnym winem. Gorzkie kakao i Gałka muszkatołowa idealnie komponują się z pieczarkami i nutą masła. Ze względu na gęste ciasto na środku naleśników powinien pojawiać się nam piękny wzorek okręgu przypominającego księżyc :) Jest to przepis na około 6 naleśników.
Pieczarki obieramy myjemy i drobno siekamy na patelni rozpuszczamy masło na delikatnej temperaturze.
Wrzucamy pieczarki i dokładnie mieszamy. Dusimy na maśle około 5 min aż pieczarki zmniejsza swą objętość i puszczą sok.
Następnie dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i gorzkie kakao.
Dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gdy masa zacznie być bardziej jednolita dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz wlewamy 2 łyżeczki kaszy manny wymieszane z letnią wodą i energicznie mieszamy. Gdy farsz po kilku chwilach stężeje. Przekładamy do do miski do ostygnięcia.
Do głębokiej miski wlewamy mleko wbijamy całe jajka. Powoli dodajemy obie zmieszane ze sobą mąki i całość masy mieszamy mikserem. Po dodaniu całej mąki, masa powinna być bardzo gęsta na tyle by kropla opuszczona na paznokieć nie spływała a przy miksowaniu łopatki zostawiały delikatny ślad. (Poeksperymentujcie z odpowiednią gęstością bo wiem że każdemu zawsze wyjdzie to inaczej, aby rozrzedzić można dodać ponownie mleka jeśli ciasto będzie za mało elastyczne dodać odrobinę roztrzepanego jajka, mi zawsze 3 naleśnik wychodzi dopiero idealnie)
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wlewamy chochelkę ciasta i łopatka szybko rozprowadzamy je na boki, pomagając cobie obracaniem patelnią aby ciasto ładnie spływało.
Gdy brzegi zaczną się rumienić i lekko unosić wsuwamy łopatkę pod naleśnik i obracamy go na 2 stronę. Która powinna być złoto rumiana z ładnym okręgiem na środku przypominającym księżyc. Trzymamy go na patelni krótka chwilę.
Po czym przekładamy na płaski talerz. I zabieramy się za kolejnego naleśnika.
Wysmażone naleśniki, rozkładamy na desce lub talerzu smarujemy na środku 2 łyżkami farszu.
Dwa przeciwległe brzegi składamy do środka i całość zwijamy.
Gotowe zawijasy przekładamy na średnio rozgrzaną patelnie, posypujemy cienko startym wędzonym serem i podgrzewamy z obu stron, pilnując by ser się nie przypalił.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz