Powoli rozparcelowuje pudełko z przyprawami do testowania Prymat.Bardzo jestem z niego zadowolona bo zapewne części z nich nie kupiła bym sama, a jak się okazuje warto. Jak do tej pory największe wrażenie zrobił na mnie czosnek STAROPOLSKI.
Co do granulowanych czosnków, była to jedna z trudniejszych przypraw do przesypywania, kiedy jeszcze pracowałam w sklepie. Szczególnie ten najbardziej miałki, lepił się nawet do włosków na rękach.
Przy zakupie takiej przyprawy należy zwracać uwagę na skład, często nieuczciwi producenci dodają tam bułkę tartą lub w tak zwanej soli czosnkowej dają nam głównie sól, dlatego tego ostatniego lepiej używać rozdzielnie.
Suszony cięty, mielony lub granulowany, czosnek jest dodatkiem, a nie zamiennikiem świeżego czosnku. W większej ilości, można go używać wszędzie tam gdzie niepożądana jest grudkowatość lub nierównomierne rozłożenie smaku. Czyli w napojach, kotletach, niektórych sosach.
Czosnek mimo iż suszony nadal zachowuje swoje właściwości antyseptyczne oraz pobudzające procesy trawienne. Należny jednak sprawdzić czy produkt nie jest ,,wzbogacony'' rożnymi anty- zbrylaczami, anty - zwilżaczami itp bo te raczej szkodzą niż na cokolwiek pomagają.
Wracając do czosnku Staropolskiego
Skład : Czosnek 81 % , kminek, majeranek, liście kopru, szczypiorek, natka pietruszki, kolendra.
Aromat : bardzo intensywny, ziołowy lekko kwaśny i ciepły.
Smak: pikantny i ziołowy bez dominacji konkretnego zioła (chyba że trafi nam się ziarenko kminku)
Wygląd: Drobny biało żółto zielony proszek, z większymi kawałeczkami liści i ziarnami kminku.
Dla mnie jego smak, to kwintesencja typowych Polskich przypraw do mięsa, sam zapach przywodzi na myśl, dopiero co ulepione mielone kotlety mojej mamy.
Używałam go właśnie do kotletów mielonych oraz do kaszanki. Z odrobiną pieprzu i soli, stanowi świetne i wystarczające uzupełnienie tych dań, jaki i innych, tradycyjnych dla naszej kuchni przysmaków.
Polecam i smacznego :)
Wypróbuję !
OdpowiedzUsuńCiesze się że zainspirowałam, naprawdę polecam :)
Usuń