8 mar 2012

Kruszynki

Odkąd pamiętam mój Tata był najwybredniejszym podniebieniem w domu, potrafił zjeść 2 talerze zupy, po czym stwierdzał że jest niedoprawiona. Dlatego już jako dorosła i samodzielna gospodyni zawsze stresuje się na jego przyjazd.
Ostatnim razem zamiast sprawdzonych flaczków, zaryzykowałam przygotowanie obiadu indyjskiego. I nie tyle samym daniem podbiłam jego serce, lecz dodatkiem, serwowanym zamiast ryżu czy ziemniaków. I to do tego stopnia, iż prosił mamę o zabranie przepisu :)

Ta prosta i szybka forma ciasteczek nadaje się idealnie jako osobne danie na imprezy oraz jako uzupełnienie pikanych dań, bardzo szybka w przygotowaniu idealna z sosem czosnkowym lub serowym.

 
Składniki:
  • 200 gram mąka pszenna
  • 200 gram mąka pełnoziarnista
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1/2 łyżeczka czarnuszka
  • 1/2 łyżeczka tymianek Prymat
  • woda
  • 1,5 łyżka masło klarowane lub zwykłe
  • olej do smażenia







Obydwie mąki przesiewamy do miski, dodajemy klarowane masło i zagniatamy tak by uzyskać konsystencje bułki tartej,
dodajemy sól czarnuszkę i tymianek. A następnie powoli dodajemy wodę (około pół szklanki) ciągle zagniatając, do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta.

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąka stolnicy na grubość około 3 mm. Następnie całość kroimy w pionowe paski szerokości około 2 cm. Po czym tniemy ciasto na skos na szerokość około 5 cm tworząc nieregularne mniejsze i większe rąby.


W głębokiej patelni lub rondelku mocno rozgrzewamy około 4 cm oleju. Tak by kawałek ciasta wypłynął na powierzchnie po 3 sekundach. Wrzucamy ciasto partiami i mieszając zrumieniamy je.



Następnie przekładamy na papierowy ręcznik aby obciekły z tłuszczu, całość przekładamy do głębokiego talerza i podajemy na świeżo z sosem czosnkowym lub serowym jako dodatek do gulaszu i mięsa. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...