W średniowieczu jadanie śniadań było nieprzyzwoite, tak więc ja zaczynam ten posiłek zazwyczaj po dwunastej, i staram się rozbudzić nim nie tylko żołądek, ale i kreatywność. Tak wiec od rana, miałam sporo czasu na przygotowania.
Bliny z łososiem i masłem orzechowym
Masło orzechowe, łosoś, limonka, odważylibyście się na takie połączenie ?
Składniki na bliny:
- 200 dkg mąki pszennej,
- 1/2 litra mleka,
- 2 jaja,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 dkg drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła,
- tłuszcz do smażenia najlepiej masło klarowane.
Do podania:
- Łosoś wędzony w plastrach 100 gram
- Masło orzechowe gładkie
- Skórka i sok z 1 limonki
- Czarny i Biały sezam
Ciasto drożdżowe:
Drożdże zalewamy 100 ml ciepłego mlekiem i połową mąki (100 gram) i mieszamy.
Przykrywamy lnianą szmateczką i odstawiamy do wyrośnięcia około 35 minut.
Ucieramy same żółtka i dodajemy wraz z masłem solą i cukrem do wyrośniętego ciasta, białka zachowujemy. Wyrabiając dodajemy resztę mąki i gdy masa stanie się gładka resztę mleka.
Odstawiamy przykryte ciasto ponownie do wyrośnięcia w cieple tak by podwoiło swoja objętość. 1,5 godz. Pod koniec tego czasu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Ostrożnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Patelnie dobrze rozgrzewamy i smarujemy cieniutką warstwą klarownego masła, smażymy bliny w formie małych 5 centymetrowych, okrągłych placuszków. Odkładamy pod przykrycie tak by za bardzo nie wystygły.
Placuszki smarujemy masłem orzechowym i przekładamy plastrami łososia posypujemy skórka z limonki sezamem i skraplamy odrobina soku.
Smacznego !
Polecam też to samo połączenie z klasycznymi naleśnikami :)
Bliny z łososiem i masłem orzechowym
Masło orzechowe, łosoś, limonka, odważylibyście się na takie połączenie ?
Składniki na bliny:
- 200 dkg mąki pszennej,
- 1/2 litra mleka,
- 2 jaja,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 dkg drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła,
- tłuszcz do smażenia najlepiej masło klarowane.
Do podania:
- Łosoś wędzony w plastrach 100 gram
- Masło orzechowe gładkie
- Skórka i sok z 1 limonki
- Czarny i Biały sezam
Ciasto drożdżowe:
Drożdże zalewamy 100 ml ciepłego mlekiem i połową mąki (100 gram) i mieszamy.
Przykrywamy lnianą szmateczką i odstawiamy do wyrośnięcia około 35 minut.
Ucieramy same żółtka i dodajemy wraz z masłem solą i cukrem do wyrośniętego ciasta, białka zachowujemy. Wyrabiając dodajemy resztę mąki i gdy masa stanie się gładka resztę mleka.
Odstawiamy przykryte ciasto ponownie do wyrośnięcia w cieple tak by podwoiło swoja objętość. 1,5 godz. Pod koniec tego czasu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Ostrożnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Patelnie dobrze rozgrzewamy i smarujemy cieniutką warstwą klarownego masła, smażymy bliny w formie małych 5 centymetrowych, okrągłych placuszków. Odkładamy pod przykrycie tak by za bardzo nie wystygły.
Placuszki smarujemy masłem orzechowym i przekładamy plastrami łososia posypujemy skórka z limonki sezamem i skraplamy odrobina soku.
Smacznego !
Polecam też to samo połączenie z klasycznymi naleśnikami :)
Bliny z lososiem juz jadlam, ale nie pomyslalam o tym, by posmarowac je maslem orzechowym. Chetnie bym sprobowala!
OdpowiedzUsuńWarto czasem zaufać szalonemu zmysłowi gotowania, przyznam że bałam się pierwszego kęsa, ale wyszły wybornie :) No i odrobina limonki dopełniła całość :)
UsuńPołączenie zdecydowanie intrygujące. Blin pewnie nie chciałoby mi się robić, ale może przetestuję połączenie łosoś + masło orzechowe + limonka na zwykłej kanapce... a może jednak pokuszę się przynajmniej na naleśniki... ? ^^ Ech, jak ja uwielbiam masło orzechowe! ;)
OdpowiedzUsuń