Mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 szklanki
Maka żytnia pełnoziarnista drobna 0,5 szklanki
Czarnuszka 1 łyżka
Drożdże suszone 8 gram
Mleko 3/4 Szklanki
Szczypta soli
Szczypta cukru
Nadzienie:
Szpinak baby świeży 2 szklanki
Suche składniki na ciasto mieszamy w dużej misce, dodajemy mleko i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy mleka, jeśli zbyt lepkie mąki. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem np. z bawełnianej szmatki. Po dwóch godzinkach delikatnie wyrabiamy i formujemy 6 kulek. Każdą lekko spłaszczamy i nadziewamy garstką szpinaku, zaginamy brzegi i formujemy zamknięte bułeczki. Wstawiamy do nagrzanego o na 220 C piekarnika i pieczemy (góra dół) 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz