Składniki:
- 1 butelka Nalewki Babuni miodowej,
- 6 szt. gruszki,
- 3 nasiona anyżku,
- 2 łyżki cynamonu,
- 6 łyżek cukru brązowego,
- 500 ml lodów likier pomarańczowy Grycan,
- bita śmietana (najlepiej własnoręcznie przygotowana),
- 5 szt. goździków
Gruszki (najlepiej konferencje) obrać i wydążyć gniazda nasienne, można zostawić ogonki. Przełożyć do garnka i zalać nalewką, dodać anyżek, cukier, goździki, cynamon i zamieszać. Gotować na wolnym ogniu aż zmiękną ale nie będą się rozpadały, około godziny, w zależności od dojrzałości gruszek.
Wyłożyć na talerzyk przyozdobić gałką lodów i bitą śmietaną posypać szczyptą cynamonu i podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz