31 sty 2012

Korzenne pijane gruszki

 
Składniki:
  • 1 butelka Nalewki Babuni miodowej,
  • 6 szt. gruszki,
  • 3 nasiona anyżku,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 6 łyżek cukru brązowego,
  • 500 ml lodów likier pomarańczowy  Grycan,
  • bita śmietana (najlepiej własnoręcznie przygotowana),
  • 5 szt. goździków

Coś na zimne wieczory .

Gruszki (najlepiej konferencje) obrać i wydążyć gniazda nasienne, można zostawić ogonki. Przełożyć do garnka i zalać nalewką, dodać anyżek, cukier, goździki, cynamon i zamieszać. Gotować na wolnym ogniu aż zmiękną ale nie będą się rozpadały, około godziny, w zależności od dojrzałości gruszek.
Wyłożyć na talerzyk przyozdobić gałką lodów i bitą śmietaną posypać szczyptą cynamonu i podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...