Składniki:
- 500 gram mięso mielone wołowe,
- sałata kędzierzawa,
- 2 szt. bułka do hamburgerów,
- 4 plastry bekon,
- musztarda,
- majonez,
- cebulka prażona,
- papryka konserwowa jalapeno,
- 1 szt. jajka,
- 1 szt. cebula biała,
- 1 szt. ogórek kiszony,
- 1 szt. pomidor,
- ser ementaler,
- sól i pieprz
Czasem nachodzi nas ochota na małe co nieco i może nawet niezbyt zdrowego , jeśli mamy czas, najlepiej przygotować sobie samemu, takie złociste hamburgery i mieć pewność co jest w środku.
Podstawą jest dobór odpowiedniego mięsa , jeśli mamy możliwość zmielmy je sami świetnie nadaje się do tego wołowina lub mieszana wołowina z indykiem .Aby do chudego mięsa dodać więcej tłuszczu najlepszy jest surowy boczek. Sitko nie powinno być zbyt drobne a do zmielonego mięsa należy dodać odrobinę rozmąconego jajka z wodą.
Do wybranego mięsa dajemy przyprawy .Formujemy kotlety powinny być zwarte i miękkie . Smażymy je na patelni grillowej. Obok układamy plastry bekonu i zrumieniamy je.Zezłacamy na patelni cebulkę.
Bułkę dzielimy na 3 warstwy, smarujemy je musztardą i układamy na nich ser,kotlety,bekon i cebulkę. Grillujemy w piekarniku aż ser się rozpuści.
Przekładamy sałatą,ogórkiem ,papryczką, posypujemy prażoną cebulka.
Składamy w całość i przebijamy długa wykałaczka na środku.Podajemy gorące.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz