30 sty 2012

Przyprawowa mieszanka Garam Masala Królowa Indii

 
Składniki:

Garam masala, jest jedną z podstawowych mieszanek tradycyjnej kuchni indyjskiej.Ma niesamowity głęboki aromat i w niczym nie przypomina popularnego proszku curry.Nadaje się świetnie do mięsa , warzyw i marynat.

Nasiona kolendry i nasiona kminu rzymskiego uprażyć na suchej patelni na małym ogniu,mieszać do momentu aż zbrązowieją i zaczną pękać. Zdjąć z ognia zmielić w moździerzu lub młynku.
Wyłuskać nasiona kardamonu a liście laurowe połamać na drobne kawałeczki.Przełożyć razem z pieprzem i goździkami do moździerza lub młynka. Zmielić na drobny proszek i połączyć całość z cynamonem .

Przepis na około 3 łyżki przyprawy.

Polecam ta przyprawa może odmienić waszą kuchnie :) Więcej o kuchni indyjskiej w moim blogu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...