Składniki:
- 8 strączków kardamon,
- 2 szt. liść laurowy Prymat,
- 1 łyżeczka Czarny pieprz Prymat ziarna,
- 2 łyżeczki kmin rzymski ziarna,
- 2 łyżeczki nasiona kolendry,
- 1 łyżeczka goździk Prymat,
- 1 łyżeczka cynamom Prymat
Garam masala, jest jedną z podstawowych mieszanek tradycyjnej kuchni indyjskiej.Ma niesamowity głęboki aromat i w niczym nie przypomina popularnego proszku curry.Nadaje się świetnie do mięsa , warzyw i marynat.
Nasiona kolendry i nasiona kminu rzymskiego uprażyć na suchej patelni na małym ogniu,mieszać do momentu aż zbrązowieją i zaczną pękać. Zdjąć z ognia zmielić w moździerzu lub młynku.
Wyłuskać nasiona kardamonu a liście laurowe połamać na drobne kawałeczki.Przełożyć razem z pieprzem i goździkami do moździerza lub młynka. Zmielić na drobny proszek i połączyć całość z cynamonem .
Przepis na około 3 łyżki przyprawy.
Polecam ta przyprawa może odmienić waszą kuchnie :) Więcej o kuchni indyjskiej w moim blogu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz