30 sty 2012

Upama czyli chrupiąca Indyjska kasza z orzechami i cebulą

 
Składniki:

Choć niektóre składniki wydajać się mogą niedostępne, polecam wyposażyć swoja kuchnie w te cudeńka :)
Jest to przepis na szybką i bardzo ciekawą w smaku sycąca przekąskę.

Groch namoczyć w sporej ilości ciepłej wody przez około pól godzinki lub cała noc.
Odsączyć, włożyć do garnka i zalać o,5 litrem wody, zagotować i trzymać na małym ogniu przez 20 minut aż lekko zmięknie.Odsączyć.

Orzechy posmarować łyżeczką masła lub Ghee i prażyć ostrożnie na małym ogniu aż się ze złocą.
Pozostałe masło podgrzać na dużej patelni. Smażyć na nim nasiona gorczycy oraz groch aż gorczyca zacznie pękać a groch się zarumieni.
Następnie dodać liście curry (mogą być suszone) oraz drobno posiekaną cebule i smażyć aż zmiękną.
dodać sucha kasze mannę i dokładnie wymieszać. kiedy kasza i cebula się zrumieni dodawać stopniowo 400-500 ml wrzącej wody po 100ml mieszając dokładnie po każdej porcji do uzyskania pulchnej konsystencji.
Posolić do smaku skropić sokiem z limonki i posypać orzechami nerkowca podawać ciepłe.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...