Składniki:
- 6 łyżek groch łuskany,
- 4 łyżki Masła lub ghee,
- 75 gram orzechy nerkowca,
- 1 łyżeczka czarna gorczyca,
- 15 szt. liści curry,
- 1 szt. cebula biała drobno posiekana,
- 140 gram kasza manna,
- sok z limonki do smaku
Choć niektóre składniki wydajać się mogą niedostępne, polecam wyposażyć swoja kuchnie w te cudeńka :)
Jest to przepis na szybką i bardzo ciekawą w smaku sycąca przekąskę.
Groch namoczyć w sporej ilości ciepłej wody przez około pól godzinki lub cała noc.
Odsączyć, włożyć do garnka i zalać o,5 litrem wody, zagotować i trzymać na małym ogniu przez 20 minut aż lekko zmięknie.Odsączyć.
Orzechy posmarować łyżeczką masła lub Ghee i prażyć ostrożnie na małym ogniu aż się ze złocą.
Pozostałe masło podgrzać na dużej patelni. Smażyć na nim nasiona gorczycy oraz groch aż gorczyca zacznie pękać a groch się zarumieni.
Następnie dodać liście curry (mogą być suszone) oraz drobno posiekaną cebule i smażyć aż zmiękną.
dodać sucha kasze mannę i dokładnie wymieszać. kiedy kasza i cebula się zrumieni dodawać stopniowo 400-500 ml wrzącej wody po 100ml mieszając dokładnie po każdej porcji do uzyskania pulchnej konsystencji.
Posolić do smaku skropić sokiem z limonki i posypać orzechami nerkowca podawać ciepłe.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz