Składniki:
- 150 gram grochu
- 100 gram soczewicy brązowej,
- 200 gram czerwonej soczewicy
- 1 łyżka chili pieprz cayenne,
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 łyżka soli
Kuleczki zostały zjedzone zanim zdążyłam je obfotografować , mam za to miłe zdjęcia z ich przygotowywania :) Przepis na Garam masala znajdziecie w jako mój pierwszy przepis na DS tutaj : www.doradcasmaku.pl
Groch i obydwie soczewice mieszamy w głębokiej misce zalewamy zimną wodą płuczemy , odsączamy i znów zalewamy zimną wodą , płuczemy zalewamy i zostawiamy na około 2 godzinki.
Całość odsączamy i mielimy w maszynce na drobnych oczkach . dodajemy zmielone ziarna kopru włoskiego , chili , sól i garam masala. cała masę ugniatamy i formujemy kuleczki .
Groch i obydwie soczewice mieszamy w głębokiej misce zalewamy zimną wodą płuczemy , odsączamy i znów zalewamy zimną wodą , płuczemy zalewamy i zostawiamy na około 2 godzinki.
Całość odsączamy i mielimy w maszynce na drobnych oczkach . dodajemy zmielone ziarna kopru włoskiego , chili , sól i garam masala. cała masę ugniatamy i formujemy kuleczki .
W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy po kilka kuleczek na raz, gdy się dobrze zrumienią wyławiany je i odkładamy do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym.
Podajemy na ciepło z sosami np. cynamonowo pomidorowym do którego przepis TUTAJ
Smacznego !
Podajemy na ciepło z sosami np. cynamonowo pomidorowym do którego przepis TUTAJ
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz