7 lut 2012

Chrupiące kulki soczewicowe


Składniki:
  • 150 gram grochu
  • 100 gram soczewicy brązowej,
  • 200 gram czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka chili pieprz cayenne,
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 1 łyżka soli

Kuleczki zostały zjedzone zanim zdążyłam je obfotografować , mam za to miłe zdjęcia z ich przygotowywania :) Przepis na Garam masala znajdziecie w jako mój pierwszy przepis na DS tutaj : www.doradcasmaku.pl

Groch i obydwie soczewice mieszamy w głębokiej misce zalewamy zimną wodą płuczemy , odsączamy i znów zalewamy zimną wodą , płuczemy zalewamy i zostawiamy na około 2 godzinki.

Całość odsączamy i mielimy w maszynce na drobnych oczkach . dodajemy zmielone ziarna kopru włoskiego , chili , sól i garam masala. cała masę ugniatamy i formujemy kuleczki .


W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy po kilka kuleczek na raz, gdy się dobrze zrumienią wyławiany je i odkładamy do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym.

Podajemy na ciepło z sosami np. cynamonowo pomidorowym do którego przepis TUTAJ

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...