Składniki:
- 800 ml Pomidory krojone z puszki,
- 5 ząbków czosnek,
- 1 łyżka imbir starty,
- 5 cm cynamon Prymat,
- 1 łyżeczka chili pieprz cayenne,
- 4 łyżki cukier brązowy,
- 4 szt. liść laurowy Prymat,
- 4 szt. goździk Prymat,
- 1 łyżeczka czarnuszka,
- 1 łyżeczka kurkuma mielona Prymat,
- 1 łyżeczka kmin rzymski ziarna,
- 4 łyżki olej
- 1 łyżka gorczycy
Jest to prosty i naprawdę powalający głębia smaku sos- dip którego można używać jako dodatek do przystawek (placki,chipsy itp) lub do makaronów, ryżu i mięsa. Raz przygotowany podbije wasze serca :)
Ważne jest by przygotować sobie wszystkie składniki zawczasu.
Imbir obieramy ze skórki przy pomocy łyżeczki lub obierka a następnie trzemy na drobnych oczkach tarki.
Kmin rzymski (NIE KMINEK) wrzucamy na sucha patelenkę i na średnim ogniu podprażamy ciągle mieszając aż zbrązowieje, następnie mielimy w młynku lub moździerzu.
Gorczyce tłuczemy w moździerzu, czosnek obieramy i kroimy w grubsze plasterki.
Nad wysoką miską kładziemy sitko i przekładamy do niego pomidory , tak by oddzielić sok od masy, przy pomocy łyżki delikatnie odciskamy pomidory z nadmiaru pozostałego soku. A następnie masę przekładamy do mniejszej miseczki a sok pozostawiam.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewany cały olej lub ghee, wrzucamy gorczyce, cynamon, liście laurowe, goździki i czarnuszkę. Delikatnie mieszamy i pilnujemy by ogień nie była za duży. Po około 5 min gdy wszystko zacznie brązowieć a nasiona pękać. Wlewamy sok pomidorowy mieszamy, dodajemy mielony kmin rzymski, chili, kurkumę i zwiększamy ogień.
Po około 10 minutach dodajemy starty imbir, czosnek oraz cukier.Mieszamy i zmieszamy ogień pozwalając aby woda cały czas odparowywała.Po około 10 minutach gdy olej zacznie się rozwarstwiać i wypływać na powierzchnie a sos zgęstnieje i się ujednolici dodajemy masę z odsączonych pomidorów, mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu jeszcze 7 minut.
Tak przygotowany sosik możemy podawać na zimno i na ciepło, jego zapach powinien zwabić wszystkich domowników do kuchni..
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz