22 lut 2012

Niepoprawny politycznie rosół




Składniki:
1 porcja rosołowa z kaczki około 400 gr.
1 szt. cebula,
4 ząbków czosnek,
1/2 szt. seler korzeniowy,
2 szt. pietruszka,
3 szt. marchew,
1 szt. por (biała część),
10 szt. ziarna pieprzu Prymat,
5 szt. ziele angielskie,
4 szt. liść laurowy Prymat,
1 gałązka lubczyk Prymat,
1 łyżeczka Sól,

Porcje rosołową myjemy, odcinamy kuper, i całość obieramy z większości skórki. Jest to konieczne gdyż tłuszcz kaczki jest bardzo specyficzny i nawet z małych płatów wytopi się go dużo. A nie da się go za bardzo zebrać po schłodzeniu, gdyż jest odporniejszy na niskie temperatury aniżeli kurzy. W garnku zagotowujemy około 2,5 litra wody i wrzucamy mięso, zmieszamy ogień gotujemy około 15 minut zbierając szumy.

Warzywa, myjemy. Marchewkę kroimy w grubą kostkę, pietruszkę i pora w plastry. Seler okrawamy ze skórki i tniemy w plastry. Na małym gazie ustawiamy nieobrany czosnek i delikatnie go opalamy aż zacznie intensywnie pachnieć około 5 minut. To samo robimy z cebulką trzymając ja trochę dłużej aż zacznie lekko skwierczeć.

Warzywa dodajemy do wody, doprawiamy ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym, i gałązka lubczyku. Ja często też dodaję malutką suszona papryczkę piripiri i kwiat gałki muszkatołowej.

Całość szczelnie przykrywamy i gotujemy na maleńkim gazie około godzinę. Po godzince, odcedzamy rosół przez sitko, wyciskając esencje z warzyw. Dodajemy sól, mieszamy. Powinniśmy otrzymać lekko mętny bulion o ogromnej ilości złotych oczek :)

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...