Coś klasycznego ale pełnego smaku.Prosty przepis na syty obiad lub kolację we dwoje ;)
Spaghetti z parmezanowymi klopsami
- 500 gram mięsa mielonego wołowego,
- 70 gram parmezan starty,
- 50 gram bułki tarta,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kolendra
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki mleka,
- 3 szt. dużej cebuli,
- 400 gram Pomidory krojone z puszki,
- 3 łodygi seler naciowy,
- 1/4 szklanki pomidory suszone ,
- 1 łyżka brązowy cukier,
- 1 szt. papryczki jalapeno,
- 7 łyżek oliwy z oliwek,
- ruccola,
- makaron
Cebule pokroić w cienkie pół plasterki , seler pokroić w kostkę , chilli pokroić w krążki ( jeśli chcemy żeby sos był łagodniejszy należy wydrążyć i usunąć pestki ), pomidory suszone pokroić w paski ( jeśli są z zalewy odsączyć,ja preferuje suche ).
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebule seler i chili, smażyć aż się zeszkli około 10 minut. Następnie dodać czosnek pomidory suszone, i pomidory z puszki.
Całość wymieszać,przełożyć do rondelka i dodać cukier i pieprz, gotować na małym ogniu około 15 minut.
Na patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy i obsmażyć klopsy, delikatnie je obracając aż się mocno zarumienią. Następnie przełożyć je od sosu, delikatnie wymieszać i dusić 20 minut.
W połowie duszenia zagotować osolą wodę z łyżką oliwy. Wrzucić i ugotować makaron, najlepiej al dente wg. przepisu na opakowaniu.
Talerze udekorować świeżą ruccolą, nałożyć makaron a następnie sos z pulpetami.Posypać parmezanem.
I podawać gorące.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz