20 lut 2012

Parmezanowe-Love

 

Coś klasycznego ale pełnego smaku.Prosty przepis na syty obiad lub kolację we dwoje ;)



Spaghetti z parmezanowymi klopsami


  • 500 gram mięsa mielonego wołowego,
  • 70 gram parmezan starty,
  • 50 gram bułki tarta,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka kolendra
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki mleka,
  • 3 szt. dużej cebuli,
  • 400 gram Pomidory krojone z puszki,
  • 3 łodygi seler naciowy,
  •  1/4 szklanki pomidory suszone ,
  • 1 łyżka brązowy cukier,
  • 1 szt. papryczki jalapeno,
  • 7 łyżek oliwy z oliwek,
  • ruccola,
  • makaron 
W głębokiej misce ugniatać mięso z 2 łyżkami mleka przez 5 minut. Następnie dodać parmezan (zostawić odrobinę do ozdobienia), bułkę tartą, rozgnieciony czosnek, oregano, kolendrę i gałkę. Całość wyrobić na jednolita masę i uformować duże klopsiki około 8 dużych sztuk.



Cebule pokroić w cienkie pół plasterki , seler pokroić w kostkę , chilli pokroić w krążki ( jeśli chcemy żeby sos był łagodniejszy należy wydrążyć i usunąć pestki ), pomidory suszone pokroić w paski ( jeśli są z zalewy odsączyć,ja preferuje suche ).




Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebule seler i chili, smażyć aż się zeszkli około 10 minut. Następnie dodać czosnek pomidory suszone, i pomidory z puszki.
Całość wymieszać,przełożyć do rondelka i dodać cukier i pieprz, gotować na małym ogniu około 15 minut.

Na patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy i obsmażyć klopsy, delikatnie je obracając aż się mocno zarumienią. Następnie przełożyć je od sosu, delikatnie wymieszać i dusić 20 minut.
W połowie duszenia zagotować osolą wodę z łyżką oliwy. Wrzucić i ugotować makaron, najlepiej al dente wg. przepisu na opakowaniu.

Talerze udekorować świeżą ruccolą, nałożyć makaron a następnie sos z pulpetami.Posypać parmezanem.
I podawać gorące.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...