7 lut 2012

Śledzie pod kawiorową pierzynką



Składniki:
  • 1 kg sledzie w zalewie solnej,
  • 100 gram kawior z kapelana lub inny,
  • 400 ml śmietana 22%,
  • 300 gram cebula biała,
  • 6 łyżek majonez,
  • 5 ząbków czosnek,
  • 1 szt. sok z cytryny

Słoiczek kawioru kosztuje około 10 zł jeśli mówimy o jakimś niezbyt wyszukanym ,zwróćmy jednak uwagę czy jest to kawior czy produkt z alg morskich.

Jak w przypadku innych śledzi:
Śledzie w słonej zalewie odsączamy zalewamy zimną wodą , odsączamy , zalewamy zimną wodą odstawiamy na 10 minut, odsączamy i znów czynność powtarzamy . Jest to bardzo ważne by uzyskać idealny smak śledzia nie wolno pomijać płukania śledzi , jeśli mamy czas pozwalamy odstać się śledziom w zimnej wodzie zmieniając ją 3-4 razy.Aby oceniać odsolenie śledzia wystarczy odkroić kawałek przed namoczeniem spróbować i porównywać. Płaty śledziowe dzielimy na 5 cm kawałki.I przekładamy do płaskiej miski.

Cebule i czosnek kroimy bardzo drobno, mieszamy z kawiorem ,majonezem i śmietaną. Dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Całość mieszamy i zalewamy nią śledzie. Potrząsamy kilkakrotnie naczyniem i przykrywamy je folią. Schładzamy w lodówce przez około godzinkę.

1 komentarz:

  1. Po raz kolejny korzystam z Twojego przepisu! Tym razem na święta :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...