18 lut 2012

Tłusty czwartek inaczej


Najlepsze faworki robi bezapelacyjnie moja mama, drożdżowe pyszności babcia, a ja jako umiarkowana tradycjonalistka, postanowiłam spędzić tłusty czwartek, zajadając się nietypowymi przysmakami.

Aby nie było tylko słodko ale i tłusto, przygotowałam malutkie bananowe pączki, smażone w głębokim tłuszczu w cieście limonkowym.
Oraz gorący ganeczek gęstej czekolady z wanilią Prymat, i do tego soczyste owoce i wędzone śliwki.



Limonkowo - bananowe pączusie


Składniki:
  • 3 szt. bananów,
  • 1 łyżka skórki z limonki,
  • 50 gram mąki ryżowej,
  • 150 gram mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki drożdży,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • olej do smażenia



Obydwie maki przesiewamy do miski dodajemy sól, cukier i płaskie pół łyżeczki suszonych drożdży. Całość powoli zalewamy letnią wodą (około 100 ml ) ciągle mieszając aby uzyskać konsystencje gęstego, jednolitego ciasta naleśnikowego, które ładnie przylepi się do bananów.

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z jednej limonki, dodajemy do ciasta, mieszamy i odstawiamy.

Banany (warto wybrać mniej dojrzałe) obieramy i kroimy w około 3 cm kawałki.
Na głębokiej patelence lub w rondelku, rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia (około 2 cm)
Banany wrzucamy do miski z ciastem i dokładnie je obtaczamy.

Na gorący olej ( to jest taki który zrumieni ciasto po wrzuceniu odrobiny po 5 sec.) Przekładamy ostrożnie dokładnie obtoczone pączki tak by zając cała patelnię.
Smażymy na złotobrązowy kolor i przekładamy do miseczki na papierowy ręcznik aby odsączyły się z tłuszczu.

Podajmy ciepłe, z polewą czekoladową lub cukrem pudrem i ćwiartkami limonki do skropienia. Wnętrze pączusia jest ciepłe bananowe i aksamitne, a ciasto lekko chrupiące i przełamane nutą limonki.




Fondue czekoladowe z wanilią



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...