Najlepsze faworki robi bezapelacyjnie moja mama, drożdżowe pyszności babcia, a ja jako umiarkowana tradycjonalistka, postanowiłam spędzić tłusty czwartek, zajadając się nietypowymi przysmakami.
Aby nie było tylko słodko ale i tłusto, przygotowałam malutkie bananowe pączki, smażone w głębokim tłuszczu w cieście limonkowym.
Oraz gorący ganeczek gęstej czekolady z wanilią Prymat, i do tego soczyste owoce i wędzone śliwki.
Limonkowo - bananowe pączusie
Składniki:
- 3 szt. bananów,
- 1 łyżka skórki z limonki,
- 50 gram mąki ryżowej,
- 150 gram mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki drożdży,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- olej do smażenia
Obydwie maki przesiewamy do miski dodajemy sól, cukier i płaskie pół łyżeczki suszonych drożdży. Całość powoli zalewamy letnią wodą (około 100 ml ) ciągle mieszając aby uzyskać konsystencje gęstego, jednolitego ciasta naleśnikowego, które ładnie przylepi się do bananów.
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z jednej limonki, dodajemy do ciasta, mieszamy i odstawiamy.
Banany (warto wybrać mniej dojrzałe) obieramy i kroimy w około 3 cm kawałki.
Na głębokiej patelence lub w rondelku, rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia (około 2 cm)
Banany wrzucamy do miski z ciastem i dokładnie je obtaczamy.
Na gorący olej ( to jest taki który zrumieni ciasto po wrzuceniu odrobiny po 5 sec.) Przekładamy ostrożnie dokładnie obtoczone pączki tak by zając cała patelnię.
Smażymy na złotobrązowy kolor i przekładamy do miseczki na papierowy ręcznik aby odsączyły się z tłuszczu.
Podajmy ciepłe, z polewą czekoladową lub cukrem pudrem i ćwiartkami limonki do skropienia. Wnętrze pączusia jest ciepłe bananowe i aksamitne, a ciasto lekko chrupiące i przełamane nutą limonki.
Fondue czekoladowe z wanilią
Składniki:
200 gram czekolady 53%,
- 300 ml mleko niesłodzone skondensowane,
- 1/2 laski wanilia,
- 1/2 strączka kardamon,
Do dużego garnczka wstawiamy mniejszy tak by nie dotykał dna i wisiał na uszkach.Mleko wlewamy do małego ganeczka a wodę do dużego tak by mały ganeczek był zanurzony prawie do połowy. Całość ustawiamy na dużym gazie i doprowadzamy wodę do wrzenia.
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy czekoladę. Gdy mleko zrobi się ciepłe dodajemy czekoladę i odkładnie mieszamy.
Wanilie rozcinamy i delikatnie przyciskając nożem pozeskrobujemy nasiona. Kardamon mielimy lub używamy 1/4 łyżeczki mielonego.
Przyprawy dodajemy do czekolady. Ciągle mieszając czekamy aż masa stanie się jednolicie brązowa bez grudek czekolady. Całość przelewamy do nagrzanego naczynia do fondue lub garnczek stawiamy stawiamy na desce do krojenia, i przy pomocy długich widelczyków maczamy kawałki owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz