Jest to szybki przepis na pastę w stylu guacamole, idealna zarówno do urozmaicenia obiadu ( mięs typu chilli con carne) jak i lekkiej kolacji ze znajomymi, nakładana na kukurydziane nachos.
Składniki:
- 2 szt. awokado,
- 300 ml śmietana 18 proc,
- 1 szt. pomidor,
- 1/2 łyżeczki Soli,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulek Prymat,
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
- 1 łyżka pieprzu kolorowego
Wybieramy awokado lekko miękkie o ciemniejszej skórce, lekko chropowate.
Awokado obieramy ze skórki, obieraczką lub cienko nożem, przekrawamy na pół wyciągamy pestkę. ( Skórkę warto zachować na maseczkę do dłoni tego samego wieczoru :)
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy awokado, dodajemy śmietanę , czosnek, świeżo mielony pieprz, sól i olej sezamowy.Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Pomidora myjemy i kroimy w kostkę.Pastę dekorujemy pomidorem, posypujemy szczyptą grubo mielonej soli i i kolorowego pieprzu podajemy z nachos lub jako dresing do mięs.
Smacznego :)
mmmm... ale apetyczna dania tu u Ciebie :) obserwuję :)
OdpowiedzUsuńA wzajemnie wzajemnie :)
UsuńGuacamole robię troszkę inaczej. Ciekawy pomysł z tym ścieraniem awokado na tartce
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dlatego to jest raczej ala'Guacamole , ścieranie poręczne gdy blender zostawi się na działce tak jak ja :) No i można wtedy sobie poradzić z takimi mniej dojrzałymi i lekko twardymi awokado.
Usuńa ja uwazam, ze jak nie masz dobrego dojrzalego awokado to nie ma sensu porywac sie na guaca...bo smak i tak nie bedzie taki jak powinien:(
OdpowiedzUsuńA z tym to loteria, czasem czasem trafi się bardzo ładne, a innym już niekoniecznie. Tutaj akurat użyłam awokado które wydawać się mogło w dotyku niedojrzałe, bo miało bardzo grubną pomarszczoną skórkę, ale po obraniu było idealne.
Usuń