11 mar 2012

Ale meksyk ;)


Jest to szybki przepis na pastę w stylu guacamole, idealna zarówno do urozmaicenia obiadu ( mięs typu chilli con carne) jak i lekkiej kolacji ze znajomymi, nakładana na kukurydziane nachos.
 
Składniki:
  • 2 szt. awokado,
  • 300 ml śmietana 18 proc,
  • 1 szt. pomidor,
  • 1/2 łyżeczki Soli,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulek Prymat,
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • 1 łyżka pieprzu kolorowego

Wybieramy awokado lekko miękkie o ciemniejszej skórce, lekko chropowate.







Awokado obieramy ze skórki, obieraczką lub cienko nożem, przekrawamy na pół wyciągamy pestkę.  ( Skórkę warto zachować na maseczkę do dłoni tego samego wieczoru :)

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy awokado, dodajemy śmietanę , czosnek, świeżo mielony pieprz, sól i olej sezamowy.Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut.


Pomidora myjemy i kroimy w kostkę.Pastę dekorujemy pomidorem, posypujemy szczyptą grubo mielonej soli i i kolorowego pieprzu podajemy z nachos lub jako dresing do mięs.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. mmmm... ale apetyczna dania tu u Ciebie :) obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Guacamole robię troszkę inaczej. Ciekawy pomysł z tym ścieraniem awokado na tartce

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego to jest raczej ala'Guacamole , ścieranie poręczne gdy blender zostawi się na działce tak jak ja :) No i można wtedy sobie poradzić z takimi mniej dojrzałymi i lekko twardymi awokado.

      Usuń
  3. a ja uwazam, ze jak nie masz dobrego dojrzalego awokado to nie ma sensu porywac sie na guaca...bo smak i tak nie bedzie taki jak powinien:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z tym to loteria, czasem czasem trafi się bardzo ładne, a innym już niekoniecznie. Tutaj akurat użyłam awokado które wydawać się mogło w dotyku niedojrzałe, bo miało bardzo grubną pomarszczoną skórkę, ale po obraniu było idealne.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...