8 cze 2012

Polskie smaki: śledzik, seta, galareta i tatarek cz.2

Do tego dania zawsze musiałam się przekonywać bo jego konsystencja jest cóż ciekawa :) Ale zachęcona tym ze zawsze ze smakiem było pałaszowane przez mojego Grzesia, po raz pierwszy przygotowałam je sama i wyszło naprawdę wyśmienicie. 

Składniki:
na rosół:
  • 6 szt. udka kurczaka,
  • 1 szt. cebula,
  • 5 szt. marchew,
  • 1/4 szt. seler korzeniowy,
  • 3 szt. pietruszka,
  • 1 szt. por (biała część),
  • 3 szt. liść laurowy,
  • 4 szt. ziele angielskie,
  • 5 szt. pieprz czarny ziarnisty ,
  • 1 łyżeczka sól,
  • 4 ząbki czosnek,
  • 1/2 łyżeczki papryka ostra,  
na galaretę:
  • 50 gram żelatyna,
  • 400 gram groszek konserwowy,
  • 250 gram Oliwki czarne,
  • 8 szt. kukurydza mini kolby marynowane,
  • 5 szt. jaja na twardo,
narzędzia: 
  • 15 szt. jednorazowe filiżanki,
  • gaza
  • sitko
Połowę udek obieramy ze skóry, wszystkie wrzucamy do gotującej się wody (2,5 litra). Zbieramy szumy i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy obrane marchewki, seler naciowy, pietruszkę, pora i przyprawy. Opalamy cebule i dodajemy do wywaru razem z czosnkiem. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Następnie przecedzamy przez podwójną gazę do małego innego ganeczka. Wyjmujemy marchewki kroimy je w plasterki, obieramy

Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i skórek, rozrywamy je na małe kawałeczki. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy żelatynę i mieszamy (w zależności od przepisu na opakowaniu) schładzamy i przekładamy go lodówki. W kubeczkach układamy po plasterku gotowanego jajka, marchewkę, pokrojone oliwki, kukurydze pocięte w plasterki i mięso oraz groszek.

Tężejąca galaretą zalewamy kubeczki i przekładamy do lodówki. (jeśli galareta na złość nie chce stężeć, wkładamy ją na 3 minuty do zamrażarki ) Gotową galaretę wyjmujemy z kubeczków odwracając filiżanki i mocno ściskając.
Podajemy z octem i cytryną oraz chlebkiem.

Samczego :)

Polskie smaki: śledzik, seta, galareta i tatarek cz.1

Śledzik, seta, galareta i tatarek ... Kto by pomyślał ze takim zestawianiem dogodzę gustom moich gości. Dania które kojarzyłam do tej pory raczej z imprezami moich rodziców i weselami. Nie bez powodu towarzyszą zakrapianym imprezą świetnie wpływają na trawienie alkoholu. Tak wiec porzućcie chipsy z sosami i inne wymysły. Polecam wypróbować to co nasze i sprawdzone :):)


Tatar wołowy


        
Składniki:
  • 1,4 kg wołowina chuda oczyszczona,
  • 2 łyżki musztarda,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • 1 łyżka Pieprz czarny- MŁYNEK,
  • 500 gram ogórek kiszony,
  • 300 gram cebula,
  • 7 szt. żółtko jaja,
  • 4 łyżki oliwa extra vergin,
  • 3 łyżki woda






Liczymy po 200 gramów na osobę, mięso musi być bardzo świeże i chude, może to być zrazowa cześć z ligawy, polędwica lub od biedy mięso sprzedawane na pod nazwą gulaszowe ale tylko gdy mamy co do niego pewność. Ważne by było z zaufanego źródła i dobrze oczyszczone.

Ogórka i cebulkę kroimy w bardzo drobna kostkę. Mięso na tatara myjemy oczyszczamy z błon i ścięgien, następnie mielimy w maszynce o ostrych nożach lub bardzo drobno siekamy. Do mięsa dodajmy oliwę sól i pieprz oraz odrobinę wody mieszamy i mocno uklepujemy przez około 5 minut. Dzięki oliwie tatar nie ściemnieje a dzięki odrobinie wody będzie delikatniejszy.

Na dnie miseczki układamy warstwami cebulą i ogórka następnie z mięsa formujemy kukle, spłaszczamy ją i robimy zagłębieniu na środku. Do zagłębienia wlewamy żółtko ze sparzonego jajka. Całość posypujemy pieprzem i podajemy zaraz po przygotowaniu.
Bardzo dobrze smakuje też z czarnymi oliwkami :)

Smacznego :)

Nie każdy lubi tatara, a jak by tak zamówić przypadkowo :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...