Śledzik, seta, galareta i tatarek ... Kto by pomyślał ze takim zestawianiem dogodzę gustom moich gości. Dania które kojarzyłam do tej pory raczej z imprezami moich rodziców i weselami. Nie bez powodu towarzyszą zakrapianym imprezą świetnie wpływają na trawienie alkoholu. Tak wiec porzućcie chipsy z sosami i inne wymysły. Polecam wypróbować to co nasze i sprawdzone :):)
Liczymy po 200 gramów na osobę, mięso musi być bardzo świeże i chude, może to być zrazowa cześć z ligawy, polędwica lub od biedy mięso sprzedawane na pod nazwą gulaszowe ale tylko gdy mamy co do niego pewność. Ważne by było z zaufanego źródła i dobrze oczyszczone.
Ogórka i cebulkę kroimy w bardzo drobna kostkę. Mięso na tatara myjemy oczyszczamy z błon i ścięgien, następnie mielimy w maszynce o ostrych nożach lub bardzo drobno siekamy. Do mięsa dodajmy oliwę sól i pieprz oraz odrobinę wody mieszamy i mocno uklepujemy przez około 5 minut. Dzięki oliwie tatar nie ściemnieje a dzięki odrobinie wody będzie delikatniejszy.
Na dnie miseczki układamy warstwami cebulą i ogórka następnie z mięsa formujemy kukle, spłaszczamy ją i robimy zagłębieniu na środku. Do zagłębienia wlewamy żółtko ze sparzonego jajka. Całość posypujemy pieprzem i podajemy zaraz po przygotowaniu.
Bardzo dobrze smakuje też z czarnymi oliwkami :)
Smacznego :)
Nie każdy lubi tatara, a jak by tak zamówić przypadkowo :D
Tatar wołowy
Składniki:
- 1,4 kg wołowina chuda oczyszczona,
- 2 łyżki musztarda,
- 1 łyżeczka Sól,
- 1 łyżka Pieprz czarny- MŁYNEK,
- 500 gram ogórek kiszony,
- 300 gram cebula,
- 7 szt. żółtko jaja,
- 4 łyżki oliwa extra vergin,
- 3 łyżki woda
Liczymy po 200 gramów na osobę, mięso musi być bardzo świeże i chude, może to być zrazowa cześć z ligawy, polędwica lub od biedy mięso sprzedawane na pod nazwą gulaszowe ale tylko gdy mamy co do niego pewność. Ważne by było z zaufanego źródła i dobrze oczyszczone.
Ogórka i cebulkę kroimy w bardzo drobna kostkę. Mięso na tatara myjemy oczyszczamy z błon i ścięgien, następnie mielimy w maszynce o ostrych nożach lub bardzo drobno siekamy. Do mięsa dodajmy oliwę sól i pieprz oraz odrobinę wody mieszamy i mocno uklepujemy przez około 5 minut. Dzięki oliwie tatar nie ściemnieje a dzięki odrobinie wody będzie delikatniejszy.
Na dnie miseczki układamy warstwami cebulą i ogórka następnie z mięsa formujemy kukle, spłaszczamy ją i robimy zagłębieniu na środku. Do zagłębienia wlewamy żółtko ze sparzonego jajka. Całość posypujemy pieprzem i podajemy zaraz po przygotowaniu.
Bardzo dobrze smakuje też z czarnymi oliwkami :)
Smacznego :)
Nie każdy lubi tatara, a jak by tak zamówić przypadkowo :D
Piękne zdjęcie, tatr wygląda bardzo apetycznie. Mała tylko uwaga, piszemy 200 gramów, nie 200 gram.
OdpowiedzUsuńDzięki za poprawkę, lepszy ze mnie fotograf niż polonista :)
Usuńuwielbiam tatar w każdej ilości. Twój bardzo ładnie podany.
OdpowiedzUsuńI wygodnie z miseczki nic nie ucieka, w sam raz na imprezę z mała ilością krzeseł :)
Usuńmmmmmmmmm :) uwielbiam :) wyglada bardzo apetycznie mniam
OdpowiedzUsuńBo wiadomo że jemy też oczami :P
Usuń