Wołowina o smaku słońca..
Pomarańcze obieramy i dokładnie wyciskamy sok. Miąższ możemy zjeść ale sok należy zachować.
Liście cykorii myjemy i układamy po kilka na talerz.Na to niebieski ser. Gruszkę myjemy i kroimy w krążki lub plasterki, układamy ją na cykorii i skraplamy sokiem z cytryny.
Na rozgrzaną patelnie wsypujemy migdały i podgrzewamy, od czasu do czasu potrząsając. Po około 5 minutach dodajemy łyżeczkę oliwy i dokładnie mieszamy. Podsmażamy jeszcze 8 minut. Dodajemy szczyptę soli mieszamy i przekładamy do miseczki.
Plastry wołowiny nacieramy kolorowym pieprzem.
Na patelnie wrzucamy wołowinę, obsmażamy na dużym ogniu z każdej strony, przez 5 minuty. W zależności jak bardzo wysmażone mięso lubimy, można ten czas wydłużyć. Skraplamy mięso 2 łyżkami soku z pomarańczy i dokładnie zbieramy powstały sos kawałkami mięsa. Po odparowaniu wody zdejmujemy mięso z patelni na talerz by odpoczęło (wtedy pracuje i wchłania z powrotem soki).
Na patelnie wlewamy pozostały sok z pomarańczy, czekamy aż zacznie się gotować i lekko odparuje, następnie zmieszamy gaz i dodajemy łyżkę śmietany i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy, czekamy aż się zagęści i zlewamy powstały sos.
Mięso można jeszcze przez chwile, ponownie podgrzać, po czym przełożyć na talerz i całość obsypać migdałami i oblać sosem...
Najlepiej smakuje w kolejności kwaśny sos z żelazistym soczystym mięsem- słodka delikatna gruszka- gorzka cykoria- kremowy ziemisty ser- i głęboki orzechowy migdał.
Obiecuje że przepyszne...
- 2 steki wołowina,
- 100 gram ser pleśniowy,
- 1 szt. cykoria,
- 70 gram migdały,
- 1 szt. pomarańcza,
- 1 szt. gruszki,
- 1 łyżeczka zioła prowansalkie
- pieprz czarny świeżo mielony,
- Sól,
- 2 łyżka oliwa z oliwek,
- 1 łyżka śmietana 30 %,
- cytrynka,
Pomarańcze obieramy i dokładnie wyciskamy sok. Miąższ możemy zjeść ale sok należy zachować.
Liście cykorii myjemy i układamy po kilka na talerz.Na to niebieski ser. Gruszkę myjemy i kroimy w krążki lub plasterki, układamy ją na cykorii i skraplamy sokiem z cytryny.
Na rozgrzaną patelnie wsypujemy migdały i podgrzewamy, od czasu do czasu potrząsając. Po około 5 minutach dodajemy łyżeczkę oliwy i dokładnie mieszamy. Podsmażamy jeszcze 8 minut. Dodajemy szczyptę soli mieszamy i przekładamy do miseczki.
Plastry wołowiny nacieramy kolorowym pieprzem.
Na patelnie wrzucamy wołowinę, obsmażamy na dużym ogniu z każdej strony, przez 5 minuty. W zależności jak bardzo wysmażone mięso lubimy, można ten czas wydłużyć. Skraplamy mięso 2 łyżkami soku z pomarańczy i dokładnie zbieramy powstały sos kawałkami mięsa. Po odparowaniu wody zdejmujemy mięso z patelni na talerz by odpoczęło (wtedy pracuje i wchłania z powrotem soki).
Na patelnie wlewamy pozostały sok z pomarańczy, czekamy aż zacznie się gotować i lekko odparuje, następnie zmieszamy gaz i dodajemy łyżkę śmietany i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy, czekamy aż się zagęści i zlewamy powstały sos.
Mięso można jeszcze przez chwile, ponownie podgrzać, po czym przełożyć na talerz i całość obsypać migdałami i oblać sosem...
Najlepiej smakuje w kolejności kwaśny sos z żelazistym soczystym mięsem- słodka delikatna gruszka- gorzka cykoria- kremowy ziemisty ser- i głęboki orzechowy migdał.
Obiecuje że przepyszne...
No dobrze, to oficjalnie po obejrzeniu zdjęć stałam się głodna! Wygląda bombowo!
OdpowiedzUsuńA jest bardzo proste, składników tylko kilka.. a różnorodność smaków jest powalająca.. Skusisz się... ? taki odskok przed świątecznym tradycjonalizmem :)
Usuń