8 maj 2013

Leczo z białej papryki


Wszyscy znamy i doceniamy kolorową paprykę, ale ja osobiście najbardziej lubię jej białą poskręcaną odmianę, jest dużo lepsza podczas duszenia, a na surowo ma delikatniejszy sok.
Nie wiem dlaczego ale od małego nie lubię smaku surowej papryki. Natomiast każda jej forma czy to smażona czy marynowana zawsze cieszy mnie swoim smakiem.

Niedawno odkryłam białą paprykę , jest ona tradycyjnie używana do leczo, i zdecydowanie lepiej się do niego nadaje niż kolorowe ze względu na delikatna skórkę. Jeśli jeszcze nie eksperymentowaliście z tą papryką to serdecznie polecam !!



Na 100 gram białej papryki przypada
Wartość energetyczna : 27,00 kcal
Białko w 100 g: 0,90 g
Węglowodany w 100 g: 5,30 g
Tłuszcz w 100 g: 0,20 g

Leczo z białej papryki

Ta pyszna i prosta potrawa , najlepiej smakuje w sezonie paprykowym, ale w dzisiejszych czasach dostęp do papryki mamy cały rok, tak wiec na zimowy obiad wybrałam leczo, w tradycyjnej Węgierskiej formie z białą papryką. Jest to papryka mniejsza lekko poskręcana i często tańsza od swoich kolorowych koleżanek jej sok jest pozbawiony typowej paprykowej słodkości a skórka ładnie mięknie przy duszeniu nie zostawiając nam ,,łusek'' w potrawie. 

Składniki:

1 kg papryki słodkiej białej
500 gr kiełbasy z dziczyzny
800 ml z Pomidorów krojonych puszki
1 szt. papryczki jalapeno
3 szt. cebuli białej
1 szt. cukinii
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżeczka pieprzu czarnego
Sól
1/4 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
woda
olej do smażenia
1 łyżeczka słodka papryka
4 ząbki czosnku
ser zółty



Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w prostokąty około 3 na 1,5 cm,kiełbasę kroimy w plasterki a cebule w piórka, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę jeśli chcemy aby potrawa byłą łagodniejsza nie dodajemy pestek, cukinie dokładnie myjemy i kroimy w grube ćwierć plasterki, czosnek trzemy na drobnych oczkach .

Paprykę składką i ostrą wrzucamy na mocno rozgrzany wok lub dużą patelnię z łyżka oleju.Podsmażamy na dużym ogniu ciągle mieszając. tak długo aż lekko się zarumieni i zacznie robić się szklista około 10 min.
Zrumienioną paprykę przekładamy do miski a na patelni ląduje kiełbasa. Ważne jest by wybrać doba kiełbasę jest ona podstawą smaku szczególnie dla panów, dlatego warto wybrać tę z lekko wędzona skórką lub dziczyzną.

Obserwujemy czy z kiełbasy nie wytapia się wystarczająco tłuszczu, jeśli mamy dość chudą kiełbaskę należy dodać odrobinę tłuszczu. Zasypać kiełbaskę pieprzem, papryka cayenne, papryką słodką.
Dokładnie mieszamy i zrumieniamy, aż jej brzegi staną się chrupiące a środek wybrzuszy ok 10 min. Dodajemy drobne pióra cebuli i podsmażamy ja jeszcze chwile z kiełbaską intensywnie mieszając, do momentu aż się zeszkli ok 8 min.

Cebulę i kiełbasę zostawiamy na patelni jeśli nadaje się ona do duszenia dużej ilości lub przekładamy do garnka.
Zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy cynamon, przecier pomidorowy i sól wg uznania, oraz tarty czosnek.
Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dusimy na małym ogniu około pół godziny.

Jeśli sos będzie zbyt szybko odparowywał możemy dodać odrobinę wody najlepiej używając puszki po pomidorach. Po około pól godziny, gdy cebulka już zmięknie dodajemy papryki oraz cukinie, dokładnie mieszamy i jeśli jest taka potrzeba dodajemy pół szklanki wody. Całość przykrywamy i dusimy około 30 min aż papryka i cukinie zmięknie. A sos zgęstnieje.



Gotowe leczo powinno mieć konsystencje gulaszu z rzadkim sosem. Najlepiej smakuje podawane na ciepło z tartym wędzonym żółtym serem. I pieczywem z masłem.

Jest to przepiej na 2 obiady dla 2 głodnych osób. Następnego dnia leczo jest nawet bardziej pikantne.

Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...