20 lip 2013

Chałwa marchewkowa

Indie to kraina smaków która na zawsze odmieniła moją kuchnię, zgłębiając jej tajemnice coraz chętniej sięgam do słodkości. Tym razem skusiłam się na kontrowersyjnie brzmiąca chałwę marchewkową, czyli test nowej patelni i ukoronowanie indyjskiego obiadu.


Chałwa z Marchewki 

Składniki na 5 porcji :
-333 gramy marchewki
-333 ml mleka
-33 gramy masła klarowanego
-33 gramy  migdałów
-33 gramy rodzynek 
-83 gramy cukru pudru
-Pół łyżeczki nasion kardamonu zmielonych
- 5 gałek lodów waniliowych
- Szczypta amchoor (sproszkowane mango)





Migdały rozkruszyć w moździerzu na duże kawałki, nasiona kardamonu zmielić na proszek, lub użyć gotowego proszku.

Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach, na patelnie wlać mleko i wrzucić marchew. Gotować do miękkości na małym ogniu,  do odparowania mleka ciągle mieszając około 10 minut. Następnie dodać masło i smażyć około 8 minut aż  marchew zacznie się rumienić i przypiekać. Wsypać cukier i ciągle mieszając odparować wilgoć, po około 8 minutach gdy marchewka stanie się sucha wsypać migdały rodzynki i kardamon smażyć 3 minuty.  Ciepłe przełożyć do miseczek udekorować lodami i posypać sproszkowanym mango.  

4 komentarze:

  1. Zaskoczyłaś mnie tym :) Taką chałwą do marchewki przekonasz wszystkich tych którzy jej nie lubią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, nawet nie będą wiedzieć co jedzą :P Dzięki za miłe słowa :)

      Usuń
  2. A wiesz, ze tez sie do niej przymierzam? Teraz to juz koniecznie musze zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się skusiłam, marchewka miała być na soki no ale ileż można się witaminizować trzeba się czasem rozpieścić. Polecam jeśli skorzystasz z mojego przepisu daj znać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...