Jest tak smakowity iż trudno oprzeć podjadaniu. Nie jest mdły, ani zdominowany kokosem, tak więc świetnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania, szczególnie pikantnego.
Składniki:
- Ryż Basmati 200 gram
- Masło klarowane 2 łyżeczki
- Mleczko kokosowe 200 ml
- Woda
- 1/2 łyżeczki soli
- Kurkuma sproszkowana
W garnku rozpuścić na malutkim gazie połowę masła i wsypać ryż, delikatnie ciągle mieszając podsmażać ryż aż zacznie być jasno biały, co zajmie około 2 minut. Dodać 2 łyżkę masła i delikatnie zrumienić ryż ciągle mieszając przez kolejne dwie minuty. Całość zalać niewielką ilością wody tak by ryż był przykryty z centymetrowym zapasem. Zamieszać i gotować na wolnym pod przykryciem, często mieszając aby nie przywarł około 8 minut.
Gdy woda znacznie odparuje dodajemy mleczko kokosowe, sól i kurkumę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości często mieszając, jeśli jest taka potrzeba dolewamy wodę. Na koniec zostawiamy pod przykryciem ( bez ognia) na około 10 minut. Tak przygotowany ryż jest bardzo aromatyczny i lepki, może być osobnym daniem lub dodatkiem do pikantnych curry.
)
A jeśli szukacie dobrego ryżu polecam ten sklep :
http://www.skworcu.com.pl/ |
Pycha pycha!
OdpowiedzUsuńIdealny na dwa obiadki bo dzięki masełku nie obsycha.. :)
UsuńIdealny do tajskiego curry!
OdpowiedzUsuńPowstał właśnie jako szybka improwizacja podczas ostatniego etapu szykowania mojego ulubionego rybnego Curry :)
UsuńMaz i teść byli zachwyceni tym ryżem, napewno niedługo go powtórzę, a teściowej musiałam podać przepis. Jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńWłaśnie dla męża który nie przepada(ł) za ryżem go zrobiłam i był wniebowzięty. Bardzo dziękuje za komentarz to wiele dla mnie znaczy :)
Usuń