25 lip 2013

Złoty ryż kokosowy

Jest tak smakowity iż trudno oprzeć podjadaniu. Nie jest mdły, ani zdominowany kokosem, tak więc świetnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania, szczególnie pikantnego.



Składniki:

- Ryż Basmati 200 gram
- Masło klarowane 2 łyżeczki
- Mleczko kokosowe 200 ml
- Woda
- 1/2 łyżeczki soli
- Kurkuma sproszkowana









W garnku rozpuścić na malutkim gazie połowę masła i wsypać ryż, delikatnie ciągle mieszając podsmażać ryż aż zacznie być jasno biały, co zajmie około 2 minut. Dodać 2 łyżkę masła i delikatnie zrumienić ryż ciągle mieszając przez kolejne dwie minuty. Całość zalać niewielką ilością wody tak by ryż  był przykryty z centymetrowym zapasem. Zamieszać i gotować na wolnym pod przykryciem, często mieszając aby nie przywarł około 8 minut.

Gdy woda znacznie odparuje dodajemy mleczko kokosowe, sól i kurkumę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości często mieszając, jeśli jest taka potrzeba dolewamy wodę. Na koniec zostawiamy pod przykryciem ( bez ognia) na około 10 minut. Tak przygotowany ryż jest bardzo aromatyczny i lepki, może być osobnym daniem lub dodatkiem do pikantnych curry.

)

A jeśli szukacie dobrego ryżu polecam ten sklep : 

http://www.skworcu.com.pl/

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Idealny na dwa obiadki bo dzięki masełku nie obsycha.. :)

      Usuń
  2. Idealny do tajskiego curry!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powstał właśnie jako szybka improwizacja podczas ostatniego etapu szykowania mojego ulubionego rybnego Curry :)

      Usuń
  3. Maz i teść byli zachwyceni tym ryżem, napewno niedługo go powtórzę, a teściowej musiałam podać przepis. Jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dla męża który nie przepada(ł) za ryżem go zrobiłam i był wniebowzięty. Bardzo dziękuje za komentarz to wiele dla mnie znaczy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...