Piernikowe babeczki z białej czekolady
Są bardzo aromatyczne super delikatne i lżejsze od standardowych muffinek czy babeczek, przygotowanie ich to tylko kilka chwil.
Składniki na 12 szt:
150 gram białej czekolady
75 gram margaryny
3 łyżki mąki tortowej
5 jajek M
1/2 szklanki cókru najlepiej brązowego
1 łyżeczka miodu najlepiej gryczany
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Mieszanka przypraw:
-cynamon 4 łyżki
-kardamon 5 strąków zmielone
-goździki mielone 1/2 łyżeczki
-ziele angielskie zmielone 1/2 łyżeczki
-imbir mielony 1 łyżeczka
Jajka z cukrem i miodem miksujemy mikserem, (najlepiej z trzepaczką) w głębokiej misce, do uzyskania jednolitego koloru i masy bąbelków, jakieś 2 minuty.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C
Czekoladę kruszymy na małe kawałki, roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej ciągle mieszając do uzyskania kremowej bardzo jednolitej masy (o temperaturze 50 C) odstawiamy do przestygnięcia.
Do jajek dodajemy przyprawy czekoladową masę i mąkę. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach tak długo aż pozbędziemy się grudek mąki. Dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy ponownie.
Rzadką masę nalewamy do sylikonowych foremek na mufinki z dużej wysokości tak by w cieście znalazło się jak najwięcej powietrza. Pieczemy około 15 minut z termoobiegiem. Czas może delikatnie się różnic babeczki powinny być ciemno brązowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz