No nareszcie udało mi się wykonać porządne zdjęcie przed zjedzeniem, jeśli chcecie wiedzieć jak zahartować czekoladę by była tak błyszcząca zapraszam tutaj .
- 100 gram czekolady mlecznej
- 35 ml śmietanki 36%
-10 ml mocnej kawy
-10ml Pliska Brandy Kawowa
- szczypta cynamonu
- 15 ml soku z cytryny
Podgrzewamy śmietankę tak by lekko zawrzała na brzegach, wyłączamy gaz. Czekoladę rozdrabniamy i rozpuszczamy śmietance, dodajemy pozostałe składniki i energicznie mieszamy aż wszystkie się połączą w lekko lejącą masę. Używamy schłodzonej.
Niedbałe nadzienie Kawowo Brandy:
- 80 gram cukru
- 100ml Pliska Brandy Kawowa
- 2 łyżki wody
Cukier i wodę rozpuszczamy na małym gazie, do momentu aż na łyżce płyn będzie klarowny, bez kryształków. Brzegi garnczka przemywamy w trakcie gotowania, wilgotnym ognioodpornym pędzelkiem by zmyć osad z cukru. Zdejmujemy z ognia i dodajemy alkohol (uwaga n a parę) całość gotujemy aż uzyska 150 C. I lekko zgęstnieje. Używamy schłodzone.
A dlaczego niedbałe? Bo po zastygnięciu masa nie jest klarowna, jest lejąca z delikatną strukturą :)
Film : Piękna Historia Czekolady
pysznie wygląda:d
OdpowiedzUsuńPo spróbowaniu Twoich idealnych czekoladek kawowych (kawa, kawa, kawa, kawa, alkohol, kawa, kawa, kawa xD), pomyślałam o nadzieniu z masłem orzechowym (ha, ha - jaka jestem monotematyczna) - coś jak amerykańskie Reese's w wersji mini z cudownie lśniącą czekoladą... ;) Chyba naprawdę do Ciebie wpadnę na to łuskanie orzechów! ^^
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcie, kuszące czekoladki. Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńDziękuje :) 'Modelka' była wyjątkowo cierpliwa, ależ trudno było się oprzeć przed zjedzeniem jej :)
UsuńŚliczne Zdjęcia! :D
OdpowiedzUsuń