30 sty 2012

Wyrazista i ognista dyniowa




Składniki:
  • 1,5 kg dynia,
  • 2 l rosół drobiowy,
  •   śmietana18%,
  • 2 łyżeczka pieprz,
  • sól,
  • 1 łyżka ostra papryka Prymat,
  • 1 łyżeczka gałka muszkatołowa Prymat mielona,
  • 1/2 łyżeczka cynamon mielony,
  • 500 gr ziemniaki,
  • 1/4 łyżeczki goździki mielone Prymat

Jako ze niedawno zakończył się sezon dyniowy na ryneczku udało mi się kupić piękna dynie w dobrej cenie, niestety zawiodłam się na przygotowaniu tradycyjnej zupy , była mało wyrazista , miała piękny kolor ale nic poza tym.Dlatego postanowiłam dobrać do niej odpowiednie przyprawy z którymi w tym przypadku nie ma się co oszczędzać.

Dynie wydrążyć z miąższu i pestek okroić ze skórki, i pokroić w kostkę.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Warzywa przełożyć go garnka i zalać rosołem (przepis na naprawdę aromatyczny rosół-bazę , znajdziecie w moim profilu) oraz szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 30 minut aż całość zmięknie.
Wszystko zblenderować na gładka masę, lub przetrzeć przez sito. Koniecznie spróbować i w razie potrzeby doprawić dodatkowym pieprzem i solą.
Podawać na ciepło przyozdobione łyżeczką kwaśnej śmietany która przełamie delikatny smak zupy.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...