30 sty 2012

Jagience kuleczki z sosem kolendrowym

 
Składniki:
  • 500 gram jagnięcina bez kości,
  • 1 szt. cebula średnia,
  • 1 łyżka imbir starty,
  • 2 szt. chili papryka czerwona,
  • 4 ząbki czosnek,
  • 7 łyżek liści kolendra,
  • 2 łyżeczki kolendra Prymat,
  • 3 łyżeczki kmin rzymski,
  • 300 ml jogurt naturalny,
  • 1/4 łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat,
  • 1,5 łyżeczki garam masala,
  • 1/2 łyżeczki pieprz czarny grubo mielony Prymat,
  • sól,
  • olej do smażenia
Jagnięcinę mielimy na dużych oczkach lub kupujemy mieloną.

Aby przygotować sos:
W blenderze mielimy 5 łyżek liści kolendry 250 ml gęstego jogurtu naturalnego (typu grecki, turecki, bałkański) i jedną chili pozbawioną pestek, szczyptę soli i pieprzu.

Do kuleczek:
W blenderze mielimy imbir,czosnek,cebulę,resztę surowego chili i świeżej kolendry. Przekładamy do dużej miski i dodajemy 3 łyżki jogurtu.Wsypujemy garam masala, kmin rzymski, pieprz cayenne, pieprz czarny i sól. Wszystko mieszamy i dodajemy mięso, Dokładnie ugniatamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1,5 godziny.
Następnie formujemy małe kuleczki i smażymy je po kilka na raz na patelni z łyżką- dwiema oleju. Staramy się je delikatnie obracać gdyż są kruche.
Podajmy ciepłe polane sosem z plackami lub ryżem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...