30 sty 2012

Jagniecina z chrupiącymi morelami

 
Składniki:
  • 500 gram jagnięcina bez kości,
  • 500 ml jogurt naturalny,
  • 2 łyżki garam masala,
  • 1 łyżka chili pieprz cayenne Prymat,
  • 2 łyżeczki Sól,
  • 5 ząbków czosnek,
  • 30 ml przecier pomidorowy,
  • 1 łyżka imbir starty,
  • 3 szt. cebula średnia,
  • 5 cm. cynamon Prymat,
  • 4 szt. kardamon,
  • 10 szt. morele suszone,
  • 2 łyżki kolendra,
  • 2 łyżki olej do smażenia,
  • 1/4 łyżeczki kurkuma mielona Prymat,
  • woda
Do tej potrawy najlepiej nada się łopatka lub udziec, im delikatniejsze mięso tym krócej będzie wymagało duszenia.

Mięso kroimy w kostkę i oczyszczamy z błon ścięgien itp. Przekładamy do miski i zalewamy jogurtem (najlepszy jest jogurt typu grecki turecki bałkański), wsypujemy garam masala, chili, kurkumę, sól, przecier pomidorowy, starty na małych oczkach czosnek i imbir. Wszystko dokładnie mieszamy. I odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 3 godzinki.

Cebule kroimy bardzo drobno lub mielimy w blenderze na masę. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni lub woku z grubym dnem. Na oleju smażymy cebulę aż zmięknie i zeszkli się, dodajemy, mięso z cała marynatą i powoli doprowadzamy do wrzenia, zalewamy kubkiem wody przykrywamy i dusimy 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając kruchość mięsa.

Pod koniec tego czasu przygotowujemy polewę z moreli i kardamonu. Morele kroimy w paseczki a kardamon wyłuskujemy z łupin i tłuczemy w moździerzu, lub jeśli go nie mamy lekko rozgniatamy bokiem noża.

Na patelence rozgrzewamy masło lub ghee (masło klarowane do dostania w sklepach) Wrzucamy morele cynamon i kardamon , i mieszając podsmażamy morele tak by zrobiły się na brzegach brązowe i chrupiące.

Uduszone mięso jagnięce przekładamy do miski w której będziemy podawać potrawę, lub na talerze następnie polewamy masłem z morelami. I posypujemy liśćmi kolendry. Danie te podajemy z ryżem lub plackami

Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...