Składniki:
- 500 gram jagnięcina bez kości,
- 500 ml jogurt naturalny,
- 2 łyżki garam masala,
- 1 łyżka chili pieprz cayenne Prymat,
- 2 łyżeczki Sól,
- 5 ząbków czosnek,
- 30 ml przecier pomidorowy,
- 1 łyżka imbir starty,
- 3 szt. cebula średnia,
- 5 cm. cynamon Prymat,
- 4 szt. kardamon,
- 10 szt. morele suszone,
- 2 łyżki kolendra,
- 2 łyżki olej do smażenia,
- 1/4 łyżeczki kurkuma mielona Prymat,
- woda
Mięso kroimy w kostkę i oczyszczamy z błon ścięgien itp. Przekładamy do miski i zalewamy jogurtem (najlepszy jest jogurt typu grecki turecki bałkański), wsypujemy garam masala, chili, kurkumę, sól, przecier pomidorowy, starty na małych oczkach czosnek i imbir. Wszystko dokładnie mieszamy. I odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 3 godzinki.
Cebule kroimy bardzo drobno lub mielimy w blenderze na masę. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni lub woku z grubym dnem. Na oleju smażymy cebulę aż zmięknie i zeszkli się, dodajemy, mięso z cała marynatą i powoli doprowadzamy do wrzenia, zalewamy kubkiem wody przykrywamy i dusimy 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając kruchość mięsa.
Pod koniec tego czasu przygotowujemy polewę z moreli i kardamonu. Morele kroimy w paseczki a kardamon wyłuskujemy z łupin i tłuczemy w moździerzu, lub jeśli go nie mamy lekko rozgniatamy bokiem noża.
Na patelence rozgrzewamy masło lub ghee (masło klarowane do dostania w sklepach) Wrzucamy morele cynamon i kardamon , i mieszając podsmażamy morele tak by zrobiły się na brzegach brązowe i chrupiące.
Uduszone mięso jagnięce przekładamy do miski w której będziemy podawać potrawę, lub na talerze następnie polewamy masłem z morelami. I posypujemy liśćmi kolendry. Danie te podajemy z ryżem lub plackami
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz