30 sty 2012

Pikantna zupa kalafiorowa

 
Składniki:
  • 1 Pokrojony w dużą kostkę ziemniak,
  • 1 mały pokrojony kalafior,
  • 1 posiekana cebula biała,
  • 15 ml oliwa extra vergin,
  • 1 szt. ząbek czosnku,
  • 1 łyżka imbir starty,
  • 1 łyżeczka kurkuma mielona Prymat,
  • 1 łyżeczka kmin rzymski,
  • 1 łyżeczka czarna gorczyca,
  • 2 łyżeczki kolendra Prymat mielonej,
  • 1,5 kubka bulion warzywny
  • 300 ml naturalny jogurt nisko tłuszczowy,


do przybrania
  • Świerza kolendra,
  • sól i pieprz czarny,
  • niesolone pistacje,
  • groszek ptysiowy,
  • pieprz cayenne

Łatwa kremowa zupka indyjska na zaostrzenie apetytu.

Do dużego garnka z grubym dnem, wrzucić pokrojone ziemianki, kalafior, cebulę oraz wlać olej i 3 łyżki wody. Doprowadzić do wrzenia , zamieszać i dusić pod przykryciem około 10 min. dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawy.dokładnie wymieszać i gotować 5 minut.
Dolewamy bulion i doprawiamy sola i pieprzem , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut na małym ogniu,Wyłączamy i czekamy aż trochę przestygnie , miksujemy w melakserze lub blenderem na kremowa konsystencje.Dodajemy jogurt mieszamy i posypujemy natką kolendry i ptysiowym groszkiem pistacjami oraz odrobina pieprzu cayenne.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...