Składniki:
- 1 Pokrojony w dużą kostkę ziemniak,
- 1 mały pokrojony kalafior,
- 1 posiekana cebula biała,
- 15 ml oliwa extra vergin,
- 1 szt. ząbek czosnku,
- 1 łyżka imbir starty,
- 1 łyżeczka kurkuma mielona Prymat,
- 1 łyżeczka kmin rzymski,
- 1 łyżeczka czarna gorczyca,
- 2 łyżeczki kolendra Prymat mielonej,
- 1,5 kubka bulion warzywny
- 300 ml naturalny jogurt nisko tłuszczowy,
do przybrania
- Świerza kolendra,
- sól i pieprz czarny,
- niesolone pistacje,
- groszek ptysiowy,
- pieprz cayenne
Łatwa kremowa zupka indyjska na zaostrzenie apetytu.
Do dużego garnka z grubym dnem, wrzucić pokrojone ziemianki, kalafior, cebulę oraz wlać olej i 3 łyżki wody. Doprowadzić do wrzenia , zamieszać i dusić pod przykryciem około 10 min. dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawy.dokładnie wymieszać i gotować 5 minut.
Dolewamy bulion i doprawiamy sola i pieprzem , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut na małym ogniu,Wyłączamy i czekamy aż trochę przestygnie , miksujemy w melakserze lub blenderem na kremowa konsystencje.Dodajemy jogurt mieszamy i posypujemy natką kolendry i ptysiowym groszkiem pistacjami oraz odrobina pieprzu cayenne.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz