12 mar 2012

Improwizacja szpinakowa z pestkami dyni

Jako ze kukurydziane nachos się skończyły a  guacamole została całkiem wyjedzona ,zabrałam się za szybkie improwizowanie czegoś do zagryzienia chilli con carne, którego jak to zawsze z takimi daniami zrobiło się na dwa dni.

Składniki:
  • 200 gram szpinak świeży lub mrożony,
  • 3/4 szklanki mąka kukurydziana,
  • 1 łyżka pieprz,
  • 1/2 szklanki bułka tarta,
  • 2 jajek białko,
  • 1 łyżka Sól,
  • 1 łyżeczka chili pieprz cayenne,
  • 1 łyżeczka bazylia otarta Prymat,
  • 3 ząbki czosnek,
  • 50 gram pestki dyni

Szpinak rozmrażamy lub myjemy i siekamy na drobno. W garnuszku zagotowujemy pół szklanki wody, wrzucamy szpinak i gotujemy około 10 minut.

Na drobnych oczkach tarki ścieramy czosnek i dodajemy do szpinaku, doprawiamy pieprzem. I gotujemy jeszcze 5 minut. Przekłamany do miski i odstawiamy na wystygnięcia (najlepiej na balkon). Do przestudzonego szpinaku wsypujemy mąkę i energicznie dokładnie mieszamy.




Do masy dodajemy białko, bułkę tartą i chilli. Zagniatamy do otrzymania jednolitej dość mokrej masy. dodajemy pestki dyni. Mieszamy i przekładamy na gorąca (bardzo delikatnie natłuszczoną) patelnię , łyżka formujemy placek.I smażymy z obydwu stron około 3 minuty aż placek stężeje i zrumieni się. Podajemy ciepłe do sosów lub dań mięsnych. posypane gruboziarnistą solą

Smacznego :)
  • Szpinak rozmrażamy lub myjemy i siekamy na drobno. W garnuszku zagotowujemy pół szklanki wody, wrzucamy szpinak i gotujemy około 10 minut. Na drobnych oczkach tarki ścieramy czosnek i dodajemy do szpinaku, doprawiamy pieprzem. I gotujemy jeszcze 5 minut. Przekłamany do miski i odstawiamy na wystygnięcia (najlepiej na balkon). Do przestudzonego szpinaku wsypujemy mąkę i energicznie dokładnie mieszamy.
  • Do masy dodajemy białko, bułkę tartą i chilli. Zagniatamy do otrzymania jednolitej dość mokrej masy. dodajemy pestki dyni. Mieszamy i przekładamy na gorąca (bardzo delikatnie natłuszczoną) patelnię , łyżka formujemy placek.
  • I smażymy z obydwu stron około 3 minuty aż placek stężeje i zrumieni się. Podajemy ciepłe do sosów lub dań mięsnych. posypane gruboziarnistą solą.
 
  • Szpinak rozmrażamy lub myjemy i siekamy na drobno. W garnuszku zagotowujemy pół szklanki wody, wrzucamy szpinak i gotujemy około 10 minut. Na drobnych oczkach tarki ścieramy czosnek i dodajemy do szpinaku, doprawiamy pieprzem. I gotujemy jeszcze 5 minut. Przekłamany do miski i odstawiamy na wystygnięcia (najlepiej na balkon). Do przestudzonego szpinaku wsypujemy mąkę i energicznie dokładnie mieszamy.
  • Do masy dodajemy białko, bułkę tartą i chilli. Zagniatamy do otrzymania jednolitej dość mokrej masy. dodajemy pestki dyni. Mieszamy i przekładamy na gorąca (bardzo delikatnie natłuszczoną) patelnię , łyżka formujemy placek.
  • I smażymy z obydwu stron około 3 minuty aż placek stężeje i zrumieni się. Podajemy ciepłe do sosów lub dań mięsnych. posypane gruboziarnistą solą.

4 komentarze:

  1. Jako namietny szpinakozerca jestem zachwycona tymi placuszkami :) Teraz musze tylko wykombinowac, jak przekonac Mezczyzne, zeby je zjadl.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy je podać do np. gulaszu z dużą ilością mięsa :) albo porobić mniejsze i do sosu czosnkowego przy oglądaniu ulubionego filmu :)

      Usuń
  2. Jako mężczyzna oświadczam: każdy prawdziwy facet szpinak wciąga niczym Papay. Jeśli Twój facet nie zje, to albo nie jest prawdziwym facetem, albo szpinak był wybitnie źle przygotowany ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój na szczęście nie marudzi, poza tym skoro ta potrawa zawiera tyle żelaza musi być męska :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...