19 mar 2012

To co Grzesie lubią najbardziej.

Składniki:
  • 600 gram Wieprzowina (Łopatka),
  • 500 gram ziemniaki,
  • 4 szt. papryka kolorowa,
  • 800 ml Pomidory krojone z puszki,
  • 4 łyżki imbir starty,
  • 300 gram cebula,
  • 6 ząbków czosnek,
  • 1 sztuki bez pestek chilli,
  • 3 szt. liść laurowy,
  • 1 łyżeczka chili pieprz cayenne,
  • 1/2 łyżeczki kurkuma
  • 2 łyżeczki garam masala,
  • 1 z całej sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka gorczyca ziarna,
  • 1 całej czarnuszka,
  • 1 łyżka papryka słodka,
  • 1 łyżeczka pieprz,
  • 4 łyżeczki kolendra,
  • 4 łyżeczki kmin rzymski,
  • 15 szt. liście curry
  • 1 łyżka soli
  • 70 ml oleju
Danie zdecydowanie moje ulubione jeśli chodzi o jedno garnkowe i bardzo aromatyczne. Aby przygotować je z łatwością należy przygotować wszystkie składniki zanim zabierzemy się za gotowanie.

Mieszanka przyprawowa 1 :Na suchej małej patelni podprażyć kmin rzymski a następnie kolendrę, obydwa składniki zmielić w młynku lub moździerzu, wymieszać i odłożyć połowę. Do połowy kminu z kolendrą dodać chili w proszku kurkumę i garam masala.

Mieszanka przyprawowa 2 : Do miseczki przełożyć pozostały kmin z kolendrą , dodać czarnuszkę i gorczycę

Cebulę drobno posiekać, czosnek imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wszystkie 3 składniki podzielić na pół. Ziemianki pokroić w drobną kostkę, mięso oczyścić z błon i pokroić w dużą kostkę, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Ostrą paprykę wydrążacz nasion i drobno posiekać. Przygotować sok z jednej cytryny.

Na patelni rozgrzać około 70 ml oleju. Wrzucić połowę cebuli, czosnku imbiru, dodać liście laurowe i smażyć około 5 minut aż zeszklili. Zwiększyć ogień i dodać mięso, od czasu do czasu mieszając smażyć do zrumienienia około 15 minut.Przełożyć do głębokiej miski i dodać mieszankę przypraw nr 1 oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.


Na tej samej patelni smażymy resztę cebuli czosnku i imbiru aż zmięknie, dodajemy 2 mieszankę przyprawową smażymy jeszcze 3 minutki i dodajemy pomidory z puszki, posiekaną papryczkę chili i słodką paprykę w proszku. Całość mieszamy i zwiększamy ogień, odparowujemy przez około 15 minut gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy mięso. Dokładnie mieszamy i przykrywamy.
Dusimy 5 minut i dodajemy paprykę mieszamy i dusimy 10 minut.
Gdy papryka puści sok dodajemy ziemniaki pieprz i sól oraz pół szklanki wody. Całość mieszamy przykrywamy i zmniejszamy ogień, dusimy przez godzinę, mieszając od czasu do czasu tak by nic nie przywarło.

Po godzinie duszenia dodajemy liście curry i pół łyżeczki garam masala. Trzymamy jeszcze pod przykryciem przez 10 minut, a w tym czasie przygotowujemy dresing z kwaśnej śmietany lub jogurtu z odrobiną soli. Podajmy ciepłe z śmietanowym kleksem i plackami lub chlebkami.

Smacznego !

http://www.skworcu.com.pl/

7 komentarzy:

  1. Może dziś przygotuję ?
    Tylko jak zwykle przypraw mi brakuje :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to polecam małe internetowe zakupy, albo lepiej duże to taniej będzie za przesyłkę ;)na www.Skworcu.com.pl macie tam 5% rabatu jeśli powołacie się na czytanie mojego bloga :) Maja też dużo herbat i bakali.

      Usuń
  2. Podoba mi sie ten twoj aromatyczny, sycacy jednogar!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymaga trochę pracy,ale niech mi ktoś po nim powie że kuchnia indyjska to tylko żółty proszek curry..

      Usuń
  3. Jej aż ślinka leci:) Zjadłabym takie cuś:)
    Zapraszam do mnie ja dopiero co zaczynam:)
    http://kuchareczkamala.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. Dziękuje i powodzenia umieściłam link do Twojego Bloga na mojej stronce :)A danie polecam jest pracochłonne ale niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...