Składniki:
- 600 gram Wieprzowina (Łopatka),
- 500 gram ziemniaki,
- 4 szt. papryka kolorowa,
- 800 ml Pomidory krojone z puszki,
- 4 łyżki imbir starty,
- 300 gram cebula,
- 6 ząbków czosnek,
- 1 sztuki bez pestek chilli,
- 3 szt. liść laurowy,
- 1 łyżeczka chili pieprz cayenne,
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- 2 łyżeczki garam masala,
- 1 z całej sok z cytryny,
- 1 łyżeczka gorczyca ziarna,
- 1 całej czarnuszka,
- 1 łyżka papryka słodka,
- 1 łyżeczka pieprz,
- 4 łyżeczki kolendra,
- 4 łyżeczki kmin rzymski,
- 15 szt. liście curry
- 1 łyżka soli
- 70 ml oleju
Mieszanka przyprawowa 1 :Na suchej małej patelni podprażyć kmin rzymski a następnie kolendrę, obydwa składniki zmielić w młynku lub moździerzu, wymieszać i odłożyć połowę. Do połowy kminu z kolendrą dodać chili w proszku kurkumę i garam masala.
Mieszanka przyprawowa 2 : Do miseczki przełożyć pozostały kmin z kolendrą , dodać czarnuszkę i gorczycę
Cebulę drobno posiekać, czosnek imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wszystkie 3 składniki podzielić na pół. Ziemianki pokroić w drobną kostkę, mięso oczyścić z błon i pokroić w dużą kostkę, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Ostrą paprykę wydrążacz nasion i drobno posiekać. Przygotować sok z jednej cytryny.
Na patelni rozgrzać około 70 ml oleju. Wrzucić połowę cebuli, czosnku imbiru, dodać liście laurowe i smażyć około 5 minut aż zeszklili. Zwiększyć ogień i dodać mięso, od czasu do czasu mieszając smażyć do zrumienienia około 15 minut.Przełożyć do głębokiej miski i dodać mieszankę przypraw nr 1 oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Na tej samej patelni smażymy resztę cebuli czosnku i imbiru aż zmięknie, dodajemy 2 mieszankę przyprawową smażymy jeszcze 3 minutki i dodajemy pomidory z puszki, posiekaną papryczkę chili i słodką paprykę w proszku. Całość mieszamy i zwiększamy ogień, odparowujemy przez około 15 minut gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy mięso. Dokładnie mieszamy i przykrywamy.
Dusimy 5 minut i dodajemy paprykę mieszamy i dusimy 10 minut.
Gdy papryka puści sok dodajemy ziemniaki pieprz i sól oraz pół szklanki wody. Całość mieszamy przykrywamy i zmniejszamy ogień, dusimy przez godzinę, mieszając od czasu do czasu tak by nic nie przywarło.
Po godzinie duszenia dodajemy liście curry i pół łyżeczki garam masala. Trzymamy jeszcze pod przykryciem przez 10 minut, a w tym czasie przygotowujemy dresing z kwaśnej śmietany lub jogurtu z odrobiną soli. Podajmy ciepłe z śmietanowym kleksem i plackami lub chlebkami.
Smacznego !
http://www.skworcu.com.pl/ |
Może dziś przygotuję ?
OdpowiedzUsuńTylko jak zwykle przypraw mi brakuje :P
No to polecam małe internetowe zakupy, albo lepiej duże to taniej będzie za przesyłkę ;)na www.Skworcu.com.pl macie tam 5% rabatu jeśli powołacie się na czytanie mojego bloga :) Maja też dużo herbat i bakali.
UsuńPodoba mi sie ten twoj aromatyczny, sycacy jednogar!
OdpowiedzUsuńWymaga trochę pracy,ale niech mi ktoś po nim powie że kuchnia indyjska to tylko żółty proszek curry..
UsuńJej aż ślinka leci:) Zjadłabym takie cuś:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ja dopiero co zaczynam:)
http://kuchareczkamala.blox.pl/html
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDziękuje i powodzenia umieściłam link do Twojego Bloga na mojej stronce :)A danie polecam jest pracochłonne ale niesamowite :)
OdpowiedzUsuń