Składniki:
- 2 puszki tuńczyk kawałki w oleju,
- 1 szt. małe jajko,
- 1/2 szklanki mąka pełnoziarnista,
- 600 gram ziemniaki,
- 250 gram cebula,
- 4 ząbki czosnek,
- 1 łyżka skórka z cytryny,
- bułka tarta,
- 1/2 łyżeczki pieprz cytrynowy,
- 1/2 łyżeczki Sól,
- 1 łyżeczka Pieprz czarny
- 1 łyżeczka tymianek
- olej do smażenia,
- liście kolendry
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie gotujemy na parze do miękkości. Na patelnie wrzucamy poszatkowaną cebulę ,i smażymy aż się zeszkli następnie dodajemy tymianek i rozgnieciony czosnek. Mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut.
Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy smażoną cebulę, odsączonego tuńczyka, garść liści kolendry, skórkę cytrynową, pieprz czarny i cytrynowy oraz sól. Całość dokładnie ugniatamy na jednolitą masę , przy pomocy widelca lub ugniatacza do ziemniaków.
Dodajemy jajko oraz przesianą mąkę i wyrabiamy pulchną masę przez około 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju tak żeby placki smażyły się do połowy zanurzone (około 100ml) W dłoniach formujemy małe placuszki które obtaczamy z obu stron w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z plasterkami cytryny i sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Mhmmm.. Przepadam za tuńczykiem. Te placuszki muszą być wyborne! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń