14 paź 2012

Jak Tanio zjeśc w Paryżu, Croque Monsieur

No tak.. miałam pisać codziennie, ale zwiedzanie okazało się ciutke bardziej meczące niż nam się wydawało. Dodatkowo wczoraj wypadały moje urodzin, więc komputer był zajęty, przez telekonferencje ze znajomymi i rodziną. W cukierni, udało mi się dostać w prezencie świeczkę na symboliczny torcik.

Ale wracając do tematu gotowania i jedzenia w Paryżu  :)
Francuskie tosty inaczej. 
 
Jeśli przejedzą wam się bagietki i będziecie mieli ochotę na ciepłe śniadanie, to przy dostępie to patelni można przygotować ,,Croque ''  jest to rodzaj tosta, którego bardzo uproszczoną formę, nazywamy często tostem francuskim. Te prawdziwe Francuskie grillowane kanapki są jednak dużo bardziej bogate, i w zależności od regionu i upodobań serwuje się je z rożnymi dodatkami. Składają się z 2 kawałków chleba lub przekrojonej kromki wypełnionej np. szynką i serem (croque-monsieur). Często zapieka się je z beszamelem lub podaje udekorowane sadzonym jajkiem (croque-madam)

Istnieją też inne wariacje oryginalnej wersji z serem i szynką :)
  • croque provençal- z pomidorem
  • croque auvergnat - serem bleu d'Auvergne
  • croque gagnet - z Golłdą i kiełbaską andouille
  • croque norvégie- z wędzonym łososiem zamiast szynki
  • croque tartiflette - z plasterkami ziemniaka i serem Reblochon
  • croque bolognese / croque Boum-Boum - z sosem Bolognese
  • croque señor - z dodatkiem pomidorowej salsy
  • croque Hawaiian - z plasterkami ananasa

Składniki są tanie. Takie tosty można kupić w knajpkach i ulicznych kanapkarniach.
 Ja jako że chce przyoszczędzić całość przygotowałam sama z tego co było w lodówce :

Croque Auvergnat a'la Cynowa

Składniki na 4 sycące tosty:
8 kromek Chleba tostowego ciemnego (1,50e)
100 gram ser  bleu d'Auvergne (200g / 2,00e)
50 g Dojrzewającej wieprzowej kiełbasy w otoczce z chili (150g / 2,70e)
4 jajka (6szt 1,75e)
Łyżeczka Ziół prowansalskich / (słoiczek o,45e)
2 Łyżki śmietany 30% / (250ml 0,63e)
3 łyżki wody
sól i pieprz ( Zasada nr 4 )
Oliwa lub patelni grillowa, ceramiczna


Kiełbasę i ser pokroić w cieki plastry. Śmietankę, wodę i jajka dokładnie roztrzepać w miseczce, dodać zioła prowansalskie, i szczyptę soli, wymieszać. Patelnie rozgrzać z łyżką oliwy, 4 kromki chleba zamoczyć w jajku i położyć je na patelni. Następnie ułożyć na nich ser i kiełbasę posypać odrobiną pieprzu, zmniejszyć gaz i przykryć tosty 2 warstwą namoczonego w jajku chleba. Lekko docisnąć i obrócić całość. Zezłocić z drugiej strony, około 1 minuty. Podawać na ciepło z płynnym środkiem, posypane świeżym pieprzem i przyozdobione plasterkami sera ..

Wybierzcie chleb tostowy, ponieważ dobrze wchłania jajko i ma delikatne brzegi. Ja używałam zwykłego chleba krojonego i pakowanego w folie, który w odróżnieniu od tutejszych pyznych bagietek, smakuje i wygląda jak tostowy.
Kiełbaska której użyłam jest typową, bardzo intensywnie ,,pachnacą'' suszoną kiełbaską, z pleśniową otoczką. Wbrew pozorom są tutaj bardzo tanie i warto ich spróbować. Łatwo je znaleźć na specjalnych wieszakach sklepowych, można trafić po zapachu.

Pozdrowienia z Paryża i smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...