17 kwi 2013

Wiosenna cykoria z patelni

Zaklinamy Wiosnę w kuchni !

Za oknem piękne słońce, czekamy z utęsknieniem na zieleń. Prosty przepis na cykorię z woka z nutką orientu i dużą ilością zieleni :)

Wiosenna cykoria z patelni

Składniki:
- Cykoria 3 szt
- Pieczarki 250 gram
- Cukinia 1 szt
- Cebula duża 1 szt.
- Czosnek 3 ząbki
- Imbir kostka 5 na 2
- Mieszanka 5 smaków 1/2 łyżeczki
- Sos sojowy 2 łyżki
- Sos tabasco 1 łyżka
- Cukier brązowy 1 łyżeczka
- Olej 3 łyżki
Kiełki słonecznika do przybrania
Ryż Brązowy





Cebule kroimy w piórka, cukinie w drobne słupki, obrany imbir i czosnek w plasterki.Cykorie szatkujemy.
Pieczarki obieramy oczyszczamy i kroimy w ćwiartki.

W patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir cebule i czosnek, szybko podsmażamy (5 minut). Zmieszamy ogień, dodajemy przyprawę 5 smaków i pozwalamy zeszklić się cebuli. Następnie dodajemy cykorię i cukier, smażymy (5 minut). Po tym czasie wrzucamy pieczarki intensywnie mieszamy i czekamy aż puszczą sok. Lekko podduszamy całość na małym ogniu (8 minut) gdy woda zacznie odparowywać dodajemy, cukinie i sos sojowy oraz tabasco. Dusimy wszystko około 10 minut.

Podajemy z ciepłym brązowym ryżem i duża ilością kiełków słonecznika.

Smacznego :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...