Prosty przepis idealny na pierwsze muffinki.
Oto nastał wspaniały czas końca remontu, brak działającego piekarnika doskwierał mi już chyba z rok. Teraz kuchnia jest już gotowa w 95% i nie mogłam się powstrzymać przed rozdziewiczeniem mojego piekarnika. Nigdy wcześniej nie piekłam babeczek, ogólnie jestem raczej mięsożercą, dlatego na pewno wypróbuję takie z oliwkami czy kurczakiem.
Ale na początek coś prostego i słodkiego
W rondelu bardzo powoli rozpuszczamy masło, następnie odstawiamy do wystudzenia.
Blachę do muffinek wykładamy specjalnymi papierkami lub papierem do pieczenia, dzięki temu będzie nam wygodniej je wyjmować i jeść. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra dół. Laskę wanilii rozkrajmy przez środek i nożem zeskrobujemy nasionka (pozostałą skórkę można użyć do przygotowania domowego cukru waniliowego).
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka dodajemy cukier i nasionka wanilii. Wlewamy przestudzone masło, stopniowo dodajemy mąkę całość mieszając mikserem, na gładką masę o konsystencji gęstego karmelu.W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mleka.
Masę rozkładamy po łyżce do każdej foremki, następnie układamy po łyżeczce chałwy, możemy też dosypać odrobinę sezamu i przykrywamy pozostałym ciastem do brzegu.
Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut, pilnując czy wytapiająca się chałwa nie przypala się, powinna jedynie zbrązowieć.
Lekko przestudzone, dekorujemy lukrem i dowolną posypką lub jak tylko zechcemy..
Smacznego :)
A wanilia do tego przepisu pochodziła ze sklepu Skworcu gorąco polecam !
Oto nastał wspaniały czas końca remontu, brak działającego piekarnika doskwierał mi już chyba z rok. Teraz kuchnia jest już gotowa w 95% i nie mogłam się powstrzymać przed rozdziewiczeniem mojego piekarnika. Nigdy wcześniej nie piekłam babeczek, ogólnie jestem raczej mięsożercą, dlatego na pewno wypróbuję takie z oliwkami czy kurczakiem.
Ale na początek coś prostego i słodkiego
Moje pierwsze Muffinki
Składniki:
Jajka, 2 sztuki
Mąka 450 pszenna, 2 szklanki
Masło osełka 150 gram
Mleko 1 szklanka
Chałwa 100 gram
Cukier brązowy 1/2 szklanki
Wanilia 1/2 laski
Polewa Lukrowa
Posypka
W rondelu bardzo powoli rozpuszczamy masło, następnie odstawiamy do wystudzenia.
Blachę do muffinek wykładamy specjalnymi papierkami lub papierem do pieczenia, dzięki temu będzie nam wygodniej je wyjmować i jeść. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra dół. Laskę wanilii rozkrajmy przez środek i nożem zeskrobujemy nasionka (pozostałą skórkę można użyć do przygotowania domowego cukru waniliowego).
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka dodajemy cukier i nasionka wanilii. Wlewamy przestudzone masło, stopniowo dodajemy mąkę całość mieszając mikserem, na gładką masę o konsystencji gęstego karmelu.W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mleka.
Masę rozkładamy po łyżce do każdej foremki, następnie układamy po łyżeczce chałwy, możemy też dosypać odrobinę sezamu i przykrywamy pozostałym ciastem do brzegu.
Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut, pilnując czy wytapiająca się chałwa nie przypala się, powinna jedynie zbrązowieć.
Lekko przestudzone, dekorujemy lukrem i dowolną posypką lub jak tylko zechcemy..
Smacznego :)
A wanilia do tego przepisu pochodziła ze sklepu Skworcu gorąco polecam !
www.skworcu.com.pl |
a ja piekłam ciasteczka chałwowe! cudowny smak :) muffinki muszę obowiązkowo wypróbować!
OdpowiedzUsuńDzięki chałwie są przyjemnie mięciutkie w środku :) Bardzo chciałam też oddać sezam ale w tym remoncie nie mogłam go znaleźć, a słoiczek stał przed nosem :P
Usuńsweet !
OdpowiedzUsuńCo za pyszny debiut! Z tymi gwiazdkami wyglądają bardzo słodko! :)
OdpowiedzUsuńJechałam po te gwiazdki na 2 koniec Warszawy :P W tych babeczkach chyba 2 tyle frajdy sprawia ich dekorowanie:)
Usuńostatnio mam fazę na chałwę dlatego Twoje muffinki zwróciły moją uwagę:)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz chałwę polecam poszukać w sklepach takiej z pistacjami, albo tureckiej w formie śmiesznych kłaczków firmy Koska. Indyjska też jest trochę inna. :)
UsuńWygladaja bosko, smakuja pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńTeraz mozesz szalec w kuchni!
Brakuje mi tylko kafelków i raczek do szuflad, ale komu by to przeszkadzało :P Dzięki za miłe słowa :)
UsuńPychotki, ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń