9 maj 2013

Różnica pomiedzy Wanilią a waniliną


Po wyłuskiwaniu nasionek z wanilii często zostaje nam skórka, zamiast ja wyrzucać możemy jej użyć do przygotowania domowego cukru waniliowego jest zdrowy bo mamy pewność iż nie zawiera syntetycznego i uczulającego 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehydu czyli WANILINY.



W szczelnym słoiczku zamykamy dwie szklanki drobnego cukru ze skórka wanilii która nam pozostała, a z jednej laseczki zeskrobujemy nasiona dodajemy do cukru i wrzucamy pozostała aromatyczna skórkę. Pozwalamy mu przesiąkać jego aromatem, jest gotowy po około 2 tygodniach :) Jest tańszy naturalny no i pięknie pachnie.

Już niedługo kolejne wpisy o testowaniu piekarnika tym razem będzie coś na ostro no i nie mogę się doczekać aż pokaże wam zdjęcia po i przed mojej kuchennej remontorewolucji :)

A jeśli szukacie taniej wanilii polecam ten sklep : 

http://www.skworcu.com.pl/

2 komentarze:

  1. Bardzo dobry i przydatny artykuł! ;) Sama bym zrobiła, ale nie mam wanilii. W sumie strasznie droga jest :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie jest taka droga wystarczy wiedzieć gdzie kupować.

      http://www.skworcu.com.pl/294,pl_wanilia-laski-wanilii-18-cm-1-szt.html

      Jak powołasz się na mojego bloga to jeszcze dostaniesz zniżkę, wiec polecam większe zakupy. Sama kiedyś handlowałam przyprawami i te od tego sprzedawcy są w przyzwoitej jakości, zawsze jak masz wątpliwości można go dopytać o gatunek, datę przydatności itd. Wszystko ładnie hermetycznie zapakowane.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...