23 maj 2013

Szparagi po Japońsku

Sezon szparagowy w pełni, wszyscy zawijają, zapiekają, blendują.. Jest szynka, ser, ciasto...
A ja mam wrażenie że to wszystko już było.. i mimo że piękne i smakowite, mocno aromatyczne..
Chciałam czegoś innego, podpowiedział mi mistrz Jiro... I tak szparagi zawitały do Japonii.

Pięknie rysują się w otoczeniu tuńczyka i łososia, opatulone ryżem i przetkane drobno posiekaną papryczką. Jeszcze tylko odrobinka wasabi i całość rozpływa się w ustach...  


Tak wiec wygląda moja mała uczta na cześć sezony szparagowego :) Podoba wam się ?

Abdejcik:
Jako ze nie mogłam się powstrzymać przed wrzuceniem tego zdjęcia, a czasu na pisanie miałam niewiele to pozwolę sobie uzupełnić wpis o sposób przygotowania tego cudeńka.

Przygotować:
- 4 sztuki obranych białych szparagów (lub jeszcze lepiej zielonych)
-Ugotowany i zaprawiony ryż do sushi, kulka wielkości kurzego jaja
- Arkusz wodorostu Nori
- 3 cieniutkie plastry polędwicy z tuńczyka
- Mata bambusowa do sushi
- Paski z łososia około 0,5 centymetrowe długie na cały arkusz, mogą być z kawałków, byle by były kształtne.
- 1/3 papryczki chili oczyszczonej i pokrojonej w drobne paski
-1 łyżka oliwy
- Ząbek czosnku
- łyżeczka serka Pfiladelfia
- pasta wasabi

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy jeden obrany i pokrojony w plastry ząbek czosnku, podsmażamy go minutę by oddał swój aromat. Następnie na patelnie wrzucamy szparagi i delikatnie mieszając lekko je podsmażamy aż zaczną mięknąc (około 8 minut). Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy i zostawiamy do wystygnięcia.

 Arkusz układamy na macie. Zostawiając centymetr odstępu od brzegu, dwie trzecie, wylepiamy równą cienką warstwą ryżu. Przeciągamy dwie cieniutki smugi z pasty wasabi.

 Na ryżu, zaczynając bliżej naszego brzegu, układamy szparagi na zmianę z papryczką.


Na szparagi kładziemy plastry tuńczyka. Na środku tuńczyka układamy łososia, smarujemy go warstą serka.
Całość powoli dokładnie zawijamy przy użyciu maty, ściskamy delikatnie i odcinamy nadmiar wodorostu nożem.

Rulon zostawiamy na około 7 minut aż nori wchłonie wilgoć i zwiąże wszystko razem.

Dzielimy na równe kawałki, bardzo ostrym zwilżonym nożem, najlepiej z jednostronnym ostrzem.

A jeśli szukacie dobrego ryżu polecam ten sklep : 

http://www.skworcu.com.pl/

4 komentarze:

  1. Mi się bardzo podoba.
    A jak musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogę się doczekać kolejnego wieczorku sushi bo wręcz mnie już suszy :) Dzięki za miłe słowa :)

      Usuń
  2. Beaaaaaatka, ile nowości!!!

    Tuńczyk i szparagi *.* no... muszę przyznać, że ten, kto mi kiedyś powiedział, że kuchnia to też sztuka, miał w 110% rację! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze jak kucharz uprawia sztukę w kuchni a nie artysta kucharzy sztucznie :P

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...