To tak jeszcze dziś przed snem.. Hamburger bez dobrej bułki jest po prostu kotletem mielonym, a domowy hamburger bez domowej bułki to strata czasu. Powinna być delikatna i chrupiąca, nie za słodka no i oczywiście z sezamem :)
Składniki na 6 szt około 12 cmO.:
- 400 gram mąki pszennej tortowej 450
- 1 jajko plus 1 żółtko
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki sezamu (dowolnie biały lub czarny)
- 4 łyżki masła
- 300 ml ciepłego mleka
- 5g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka ciemnego miodu gryczanego
W misce ugniatamy przesianą mąkę z masłem, do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodajemy sól i sezam.
W rondelku zagrzewamy mleko tak by było ciepłe, wyłączamy gaz. Dodajemy oba rodzaje drożdży, miód, cukier i 4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 15 minut by zaczyn popracował.
Do mąki wbijamy jedno całe jajko, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na gładkie lepkie ciasto. Zostawiamy pod lniana ściereczką w ciepłym miejscu by podwoiło swoja objętość, na około 45 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i zostawiamy jeszcze na 15 minut.
Ugniatamy ciasto i dzielimy na 6 części, z których formujemy spłaszczone krążki, układamy je na blasze z papierem do pieczenia (w odstępach ponieważ jeszcze urosną ). Na dno piekarnika wstawiamy głęboką blachę lub naczynie żaroodporne z 3 cm wody. Włączamy piekarnik by nagrzał się do 180 C. W tym czasie bułeczki powinny lekko wyrosnąć. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy na ustawieniu góra-dół przez około 25 minut aż się zarumienią. Przy otwieraniu piekarnika uważajcie na parę wodną, dzięki niej bułeczki będą delikatniejsze, jeśli woda za szybko wyparuje możemy jej dolać.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i po dłuższej chwili wyjmujemy bułeczki do przestygnięcia, przecinamy na 2 lub 3 części i faszerujemy ulubionymi dodatkami do hamburgerów .
Smacznego :)
Składniki na 6 szt około 12 cm
- 400 gram mąki pszennej tortowej 450
- 1 jajko plus 1 żółtko
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki sezamu (dowolnie biały lub czarny)
- 4 łyżki masła
- 300 ml ciepłego mleka
- 5g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka ciemnego miodu gryczanego
W misce ugniatamy przesianą mąkę z masłem, do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodajemy sól i sezam.
W rondelku zagrzewamy mleko tak by było ciepłe, wyłączamy gaz. Dodajemy oba rodzaje drożdży, miód, cukier i 4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 15 minut by zaczyn popracował.
Do mąki wbijamy jedno całe jajko, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na gładkie lepkie ciasto. Zostawiamy pod lniana ściereczką w ciepłym miejscu by podwoiło swoja objętość, na około 45 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i zostawiamy jeszcze na 15 minut.
Ugniatamy ciasto i dzielimy na 6 części, z których formujemy spłaszczone krążki, układamy je na blasze z papierem do pieczenia (w odstępach ponieważ jeszcze urosną ). Na dno piekarnika wstawiamy głęboką blachę lub naczynie żaroodporne z 3 cm wody. Włączamy piekarnik by nagrzał się do 180 C. W tym czasie bułeczki powinny lekko wyrosnąć. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy na ustawieniu góra-dół przez około 25 minut aż się zarumienią. Przy otwieraniu piekarnika uważajcie na parę wodną, dzięki niej bułeczki będą delikatniejsze, jeśli woda za szybko wyparuje możemy jej dolać.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i po dłuższej chwili wyjmujemy bułeczki do przestygnięcia, przecinamy na 2 lub 3 części i faszerujemy ulubionymi dodatkami do hamburgerów .
Smacznego :)
Takie miniaturowe burgery to swietny pomysl - mozna zjesc dwa, a nawet trzy bez poczucia winy :)
OdpowiedzUsuń