14 cze 2013

Mini burgery z batatmi i awokado



Ciasto przygotowujemy wg tego przepisu, możemy spokojnie użyć 1/3 składników, lub resztę ciasta przeznaczyć na pełnowymiarowe bułeczki...Ciasto przedkładamy do foremek do muffinek, wypełniając je do połowy. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Ostudzone bułeczki przekrawamy na pół.



Dodatki:
- Awokado
- Słodki ziemniak
- Ogórek kiszony
- cebulka
- Sałata rzymska
- Pasta harissa
- musztarda
- majonez
- tłusty ser np mozzarella 
- mielona wołowina może być udziec 


Awokado kroimy przez środek i przekręcamy, wyjmujemy pestkę i kroimy owoc w krążki, nacinamy delikatnie skórkę i zdejmujemy ją. Batata myjemy i kroimy w krążki. Z wołowiny z dodatkiem łyżki wody i odrobiny pieprzu, formujemy małe płaskie kotleciki, rozgrzewamy patelnie gilową i delikatnie smarujemy ja oliwą. Grillujemy batata, awokado i mięso. Najpierw zdejmujemy awokado, następnie ziemianki a na koniec kotleciki. Bułeczkę smarujemy z jednej strony musztardą, a z drugiej pastą harissa, pośrodku układamy wszystkie dodatki w dowolnej kolejności.

Zajadamy ze smakiem :)

1 komentarz:

  1. Jakie bogate burgery! :D Ze słodkimi batatami i pysznym awokado... Palce lizać ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...