Choć idea bardzo stara i z założenia zdrowa, na rynku mamy całą masę produktów o rożnym poziomie jakości... Jako że lubię je jako składnik sushi chciałam wam napisać troszkę o surimi.
Historia:
Słowo surimi oznacza z języka Japońskiego ,, mielone mięso'', pierwotny przepis był opracowywany przez stulecia w wielu obszarach Azji Wschodniej, dlatego jego dokładna historia jest niejasna, mówi się iż pochodzi z szesnastowiecznej Japonii.
Pierwsze fabryczne surmii zaczęto produkować w 1969 w Japonii, aby ożywić tamtejszy przemysł przetwórstwa rybnego. Dzięki temu zaczęto wykorzystywać te gatunki białych, ryb które do tej pory był uważane za ,,paszowe'' głownie mintaja. Obecnie 2-3 mln ton ryb z całego świata, w wysokości 2-3 proc dostaw świat rybołówstwa, są wykorzystywane do produkcji surimi i produktów na jego bazie.
Co to jest ?
Składa się ono z pasty z mielonego mięsa, głownie rybiego. Które jest obficie płukane by pozbyć się zapachu, rozdrabniane i mielone na kleistą masę, którą następnie miesza się z takimi dodatkami jak mąką, jajka, olej i przyprawy. Taka pasta jest składnikiem wielu wędlin i dań, a że łatwo się formuje i przybiera rożne tekstury, najbardziej znana jest z tego, iż udaje przeróżne owoce morza. Oczywiście producenci nie zapominają o konserwantach i barwnikach, ale jest to bardzo indywidualne dla każdego produktu.
Ta pasta idealnie sprawdza się jako źródło czystego białka, jest nawet używana do przygotowywania koszernych imitacji hamburgerów :D Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa Nutrient i krajowej bazy danych, rybne surimi zawiera w 76% wodę, 15% białka, 6,85% węglowodanów i 0,9% tłuszczu.
W Chinach surimi jest najbardziej popularne jako rybne pulpeciki z którymi przygotowuje się zupę "Geng"
W Indonezji do produkcji kulek surimi wykorzystuje się wołowinę.
Najbardziej ekskluzywne i drogie surimi pochodzi z Europy !
A dokładnie z Hiszpanii, gdzie przysmakiem jest narybek węgorza Angulas. Te niewielkie rybki o wadze 1 grama, ze względu na swój wyjątkowy smak, są notorycznie przeławiane, a ich cena mocno rośnie. Na ratunek przyszedł Japoński przemysł przetwórstwa rybnego :) I jako bardzo ekskluzywne i pełnowartościowe można zakupić Gulas, czyli wysokiej jakości surimi z dodatkiem oleju z węgorza, które jest ukształtowane identycznie jak popularny narybek. Możemy je kupić w delikatesach Hiszpańskich :)
Jak wybrać dobre surimi ?
Po pierwsze skład. Ze względu na indywidualną specyfikę wykorzystywanych ryb aby uzyskać idealną masę do surimi, sklepowe krabowe paluszki mogą być, albo fajnym źródłem białka i lekką przekąską, albo bombą dodatków, spulchniaczy i aromatów. Zasada jak przy wszystkim, im mniej tym lepiej. Idealnie gdy producent podaje z jakich ryb przygotowane jest surimi, gdy nie ma dodatku białka, soi, sztucznych barwników, smaków i nawilżaczy.
Skład mojego ulubionego surimi to :
-Mintaj
-Mięso z kraba 10 %
-Woda
-Sól
-Barwnik naturalny e160c
-konserwanty: e211, e202
Tak tak ma konserwanty ale to jedyny jego grzech a i tak wypada świetnie przy konkurencji.
Jest to surimi z zalewy dzięki czemu mam pewność że będzie delikatne i soczyste, a nie suche jak mrożonki, do tego w szczelnym opakowaniu do wielokrotnego zamknięcia.
Jest produkowany w Polsce i ma smak naprawdę wyrazisty :) Cena wcale nie najdroższa 6-8 zł były i po 11 zł pełne chemii :) tak wiec cena nie jest najważniejsza.
Japońska imitacja mięsa kraba z surimi |
Słowo surimi oznacza z języka Japońskiego ,, mielone mięso'', pierwotny przepis był opracowywany przez stulecia w wielu obszarach Azji Wschodniej, dlatego jego dokładna historia jest niejasna, mówi się iż pochodzi z szesnastowiecznej Japonii.
Pierwsze fabryczne surmii zaczęto produkować w 1969 w Japonii, aby ożywić tamtejszy przemysł przetwórstwa rybnego. Dzięki temu zaczęto wykorzystywać te gatunki białych, ryb które do tej pory był uważane za ,,paszowe'' głownie mintaja. Obecnie 2-3 mln ton ryb z całego świata, w wysokości 2-3 proc dostaw świat rybołówstwa, są wykorzystywane do produkcji surimi i produktów na jego bazie.
Co to jest ?
Składa się ono z pasty z mielonego mięsa, głownie rybiego. Które jest obficie płukane by pozbyć się zapachu, rozdrabniane i mielone na kleistą masę, którą następnie miesza się z takimi dodatkami jak mąką, jajka, olej i przyprawy. Taka pasta jest składnikiem wielu wędlin i dań, a że łatwo się formuje i przybiera rożne tekstury, najbardziej znana jest z tego, iż udaje przeróżne owoce morza. Oczywiście producenci nie zapominają o konserwantach i barwnikach, ale jest to bardzo indywidualne dla każdego produktu.
Ta pasta idealnie sprawdza się jako źródło czystego białka, jest nawet używana do przygotowywania koszernych imitacji hamburgerów :D Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa Nutrient i krajowej bazy danych, rybne surimi zawiera w 76% wodę, 15% białka, 6,85% węglowodanów i 0,9% tłuszczu.
Chińska zupa Geng z rybnymi surimi |
zupa bakso z wołowym surimi |
W Indonezji do produkcji kulek surimi wykorzystuje się wołowinę.
Najbardziej ekskluzywne i drogie surimi pochodzi z Europy !
A dokładnie z Hiszpanii, gdzie przysmakiem jest narybek węgorza Angulas. Te niewielkie rybki o wadze 1 grama, ze względu na swój wyjątkowy smak, są notorycznie przeławiane, a ich cena mocno rośnie. Na ratunek przyszedł Japoński przemysł przetwórstwa rybnego :) I jako bardzo ekskluzywne i pełnowartościowe można zakupić Gulas, czyli wysokiej jakości surimi z dodatkiem oleju z węgorza, które jest ukształtowane identycznie jak popularny narybek. Możemy je kupić w delikatesach Hiszpańskich :)
Jak wybrać dobre surimi ?
Po pierwsze skład. Ze względu na indywidualną specyfikę wykorzystywanych ryb aby uzyskać idealną masę do surimi, sklepowe krabowe paluszki mogą być, albo fajnym źródłem białka i lekką przekąską, albo bombą dodatków, spulchniaczy i aromatów. Zasada jak przy wszystkim, im mniej tym lepiej. Idealnie gdy producent podaje z jakich ryb przygotowane jest surimi, gdy nie ma dodatku białka, soi, sztucznych barwników, smaków i nawilżaczy.
Skład mojego ulubionego surimi to :
-Mintaj
-Mięso z kraba 10 %
-Woda
-Sól
-Barwnik naturalny e160c
-konserwanty: e211, e202
Tak tak ma konserwanty ale to jedyny jego grzech a i tak wypada świetnie przy konkurencji.
Jest to surimi z zalewy dzięki czemu mam pewność że będzie delikatne i soczyste, a nie suche jak mrożonki, do tego w szczelnym opakowaniu do wielokrotnego zamknięcia.
Jest produkowany w Polsce i ma smak naprawdę wyrazisty :) Cena wcale nie najdroższa 6-8 zł były i po 11 zł pełne chemii :) tak wiec cena nie jest najważniejsza.
Potrzebne mi było by powstało takie oto pyszne maleństwo :)
Mam nadzieje że coś wam rozjaśniłam, na tema tego produktu :)
Źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/Surimi
Bardzo ciekawe rzeczy opisujesz. Wiele nie wiedziałam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Taka walka z bezsennością, ciesze się że miło się czyta :)
UsuńPożyteczny post;)
OdpowiedzUsuńSuper że tak sądzisz :)
UsuńWow fajne rzeczy piszesz, kurcze nie zwracałam uwagi na pewne aspekty.
OdpowiedzUsuńDzięki ! Teraz już pewnie będziesz wiedzieć na co zwracać uwagę :)
UsuńJaka to firma Surimi , lub gdzie można je zakupić ?
OdpowiedzUsuńSurimi (paluszki krabowe) w zalewie - Panartic Poland Sp. z o.o. , a gdzie znaleźć to sam nie wiem :c
OdpowiedzUsuńOglądam już kilkadziesiąt opisów "surimi" ale nikt nie pisze, co się z nimi robi; tj. czy się gotuje, czy je na surowo, czy smaży, itd. Domyślam się, że można je jeść od razu po wyjęciu z opakowania, czy rozmrożeniu …. ?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJeśli mam jeść owoce morza to tylko i wyłącznie ryba obsypana mąką i z patelni. Takie paluszki krabowe niestety nie są w pełni krabowe :) Zresztą jak spojrzę na https://basiazsercem.pl/ to za każdym razem znajdę jakiś fajny przepis na rybę saute.
OdpowiedzUsuń