21 sie 2013

Indyjski torcik marchewkowy

No i musiało się stać, mały kryzys w kuchni który przerobiłam po swojemu, czyli ulubioną drogą po Indyjsku :D

Młode marchewki są wspaniałe, soczyste i chrupiące, jako że sezon w pełni zaczęłam się nimi zajadać. Najpierw była odważna Chałwa z Marchewki, następnie postanowiłam przygotować po raz pierwszy ciasto marchewkowe. Miałam okazje jeść takie i bardzo mi smakowało, raczej do deserów podchodzę sceptycznie bo nie mam w nich wprawy.

Nie zwróciłam uwagi iż przepis na ciasto kończy się ,, przełożyć do małej foremki'' i to naprawdę małej, bo ciasta wyszło mi niewiele. Zamiast planowego okrągłego, przelałam je do foremki na chleb i zaklinałam żeby wyrosło. Cóż zdecydowanie nie był to zakalec, wyrosło na tyle na ile mogło z takiej ilości. Ja chciałam się zapaść pod ziemię, bo zamiast wymarzonego ciasta przypominało to placek. Po analizie proporcji widelczyka do ciasta na zdjęciu uznałam że takie właśnie miało być :D

Mąż na pocieszenie zaproponował żebym z reszty marchewki zrobiła chałwę, którą strasznie polubił i podała ją zamiast. I tu narodził się mój niecny plan na torcik :D

 

Indyjski torcik marchewkowy

 Ciasto:
-2 jaja
-200 g brązowego cukru
-150 ml oleju roślinnego
-200 g drobno startej marchewki
-50 g posiekanych orzechów nerkowca
-200 g mąki
-1 łyżeczka  cynamonu
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa Chałwowa-Marchewkowa:
-170 gramy marchewki
-150 ml mleka
-15 gram masła klarowanego
-15 gram  migdałów
-15 gram rodzynek 
-40 gram cukru pudru
-1/4 łyżeczki nasion kardamonu zmielonych


Krem: 
- 300 ml jogurtu bałkańskiego lub innego typu ,,grecki''
- płaska łyżeczka mąka pszennej 450
- 2 łyżki amchoor (sproszkowane mango)
- 2 łyżki cukru pudru

Chałwa 
Migdały rozkruszyć w moździerzu na duże kawałki, nasiona kardamonu zmielić na proszek, lub użyć gotowego proszku.

Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach, na patelnie wlać mleko i wrzucić marchew. Gotować do miękkości na małym ogniu,  do odparowania mleka ciągle mieszając około 10 minut. Następnie dodać masło i smażyć około 8 minut aż  marchew zacznie się rumienić i przypiekać. Wsypać cukier i ciągle mieszając odparować wilgoć, po około 8 minutach gdy marchewka stanie się sucha wsypać migdały rodzynki i kardamon smażyć 3 minuty.

Krem: Wszystkie składniki miksujemy razem na jednolitą masę, odstawiamy w chłodne miejsce.

Ciasto
Ubić całe jajka do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta około 5 minut. Na wysokich obrotach, dolać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Następnie dodać marchewkę i orzechy, delikatnie mieszając.
Dodać mąkę najlepiej przesianą, cynamon,  proszek do pieczenia i sól. Przełożyć do małej formy, na przykład 25 x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Piec przez około1 godzinę, tak by wbita wykałaczka po wyciągnięciu byłą sucha .

Porządnie wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Ułożyć grubą warstwę marchewkowej chałwy, posmarować odrobina kremu i przykryć górną warstwą. Wierzch dekoruje gruba warstwą kremu. Całość ląduje w lodówce na co najmniej 20 minut.



8 komentarzy:

  1. ale świetny pomysł! będę musiała spróbować tego ciasta, ja - wielbicielka marchewkowych słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama chałwa Marchewkowa jest super do lodów śmietnikowych :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ciasto Marchewkowo - marchewkowe :D A polecam też ten krem bo dzięki sproszkowanemu mango jest kwaskowaty i pasuje do kardamonu.

      Usuń
  3. dzięki za inspirację, uwielbiam takie nowości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie jest nie za słodkie tak jak lubię :)

      Usuń
  4. Takiego marchewkowego ciasta jeszcze nie widziałam:) Oryginalne i zapewne pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marchew w marchwi - czemu nie , pomysł ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...