Morele rosną w ogrodzie mej teściowej, w tym roku obficie obrodziły wiec zagarnęliśmy trochę dla siebie, cześć została zamrożona na nalewki ale w taką pogodę nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam z nich pyszny sorbet.
Składniki na 2 porcje (Termomix):
- 8 sztuk moreli
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 banan
- świeża mięta do podania
Ten prosty sposób na mrożone owoce poznałam podczas pokazu maszyny Termomix W tym przypadku zamiast śmietanki dodajemy banana. Morele myjemy i przepoławiamy usuwamy pestki wkładamy do zamrażarki najlepiej na całą noc. Zamrożone morele wrzucamy do Termomixu i ustawiamy obroty na 6. po kilku sekundach mamy drobno zmielone owoce, dodajemy cukier oraz banan i chwile miksujemy na niskich obrotach, tak by wszystkie składniki połączyły się. Gotowy sorbet podajemy przyozdobiony miętą i obsypany drobnym cukrem.
Składniki na 2 porcje (Rozdrabniacz z nożem do lodu MMR1501 BOSCH):
- 8 sztuk moreli
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki śmietanki 30%
- świeża mięta do podania
Morele myjemy i dzielimy na ćwiartki usuwamy pestki wkładamy do zamrażarki najlepiej na całą noc. Zamrożone morele wrzucamy do rozdrabniacza z nozem do kruszenia lodu i rozdrabniamy. Na początku moze iść dość opornie, ale owocki spokojnie ulegną. Gdy uzyskamy kawałki wielkości groszku zmieniamy ostrze na tnące dolewamy śmietankę i cukier. Miksujemy chwilę na jednolitą masę tak by wszystkie składniki połączyły się. Lody smakują najlepiej gdy jeszcze przez godzinkę zmrożą się w zamrażarce, ale kto by czekał :)
Gotowy sorbet podajemy przyozdobiony miętą i obsypany drobnym cukrem.
Składniki na 2 porcje (Termomix):
- 8 sztuk moreli
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 banan
- świeża mięta do podania
Ten prosty sposób na mrożone owoce poznałam podczas pokazu maszyny Termomix W tym przypadku zamiast śmietanki dodajemy banana. Morele myjemy i przepoławiamy usuwamy pestki wkładamy do zamrażarki najlepiej na całą noc. Zamrożone morele wrzucamy do Termomixu i ustawiamy obroty na 6. po kilku sekundach mamy drobno zmielone owoce, dodajemy cukier oraz banan i chwile miksujemy na niskich obrotach, tak by wszystkie składniki połączyły się. Gotowy sorbet podajemy przyozdobiony miętą i obsypany drobnym cukrem.
Składniki na 2 porcje (Rozdrabniacz z nożem do lodu MMR1501 BOSCH):
- 8 sztuk moreli
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki śmietanki 30%
- świeża mięta do podania
Morele myjemy i dzielimy na ćwiartki usuwamy pestki wkładamy do zamrażarki najlepiej na całą noc. Zamrożone morele wrzucamy do rozdrabniacza z nozem do kruszenia lodu i rozdrabniamy. Na początku moze iść dość opornie, ale owocki spokojnie ulegną. Gdy uzyskamy kawałki wielkości groszku zmieniamy ostrze na tnące dolewamy śmietankę i cukier. Miksujemy chwilę na jednolitą masę tak by wszystkie składniki połączyły się. Lody smakują najlepiej gdy jeszcze przez godzinkę zmrożą się w zamrażarce, ale kto by czekał :)
Gotowy sorbet podajemy przyozdobiony miętą i obsypany drobnym cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz