7 sie 2013

Puszyste Masło i Maślanka


Kolejnym pomysłem zaczerpniętym z pokazu Termomix 'a było domowe masełko, już od dawna zabierałam się do jego produkcji, ponieważ uwielbiam smak prawdziwego masła, nie sądziłam że to aż tak proste. Cóż kolejna rzecz wykreślona z listy zakupów:)


Składniki na 170 gram masła i szklaneczkę maślanki :

- 400 ml śmietany 30 % (dobrej, bez zagęszczaczy )
- Ewentualnie szczypta soli

Kluczem do sukcesu jest dobre schłodzenie składników, jako że mój blender ma szklany pojemnik, wstawiłam go na chwile do lodówki. Następnie przelałam do niego dobrze schłodzoną śmietankę, można użyć też 30 i dodać odrobinę soli. Przy użyciu końcówki do ubijania, zaczęłam miksować, należy mieć trochę cierpliwości. Ale masełko pojawiło się po jakiś 7 minutach.

Następnie należy przelać przez drobne sitko wytrąconą maślankę, i w bardzo zimnej wodzie wypłukać masło, lekko wyciskając je łyżeczką tak by oddało nam całą maślankę. Można przełożyć je do tetrowej pieluchy i delikatnie odcisnąć opłukując zimną wodą :)

 Masło super się przechowuje w lodówce i nie twardnieje tak bardzo jak sklepowe, poza tym ma nieporównywalny smak i skład :) Idealnie nadaje się do łączenia z takimi składnikami jak czosnek czy zioła :)
Maślanka jest kremowa i idealna do owocowych koktajli :)

............................................................................

Termomix:
Składniki na 70 gram masła i szklaneczkę maślanki
- 400 ml śmietany 30 %
- Szczypta soli
- pół litra lodowatej wody

Używamy motylka, wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę i sól. I ustawiamy obroty na 4, czas ubijania jest zależy od temperatury śmietanki i zajmuje do 2 minut. Gdy masło oddzieli się od maślanki maszyna zacznie wydawać niższy dźwięk. Następnie wyjmujemy motylek wkładamy sitko i odciskamy maślankę. Wlewamy około pół litra bardzo zimnej wody i miksujemy na 4 przez około 10 sekund, dzięki temu wypłuczemy masło. Ponownie przykładając sitko zlewamy resztki maślanki, masło wyjmujemy odciskając je o ścianki tak by pozbyć się wilgoci. Przekładamy do maselnicy i wkładamy do lodówki.


 

5 komentarzy:

  1. Takie to proste? No to pora zaczac robic wlasne maslo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedza ukrywana przed nami przez wielkie koncerny mleczarskie :P

      Usuń
  2. Też nie wiedziałam, że to takie banalne. Będę musiała spróbować- koneicznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To smutne że jeszcze tak niedawno to był powszechny zwyczaj jak domowy chleb, chyba się za wygodnie zrobiliśmy :)

      Usuń
  3. Ale dziwne. Mnie z 400ml śmietanki wychodziło niecałe 200g masła. Naprawdę wyszło tylko 70g?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...