27 lut 2014

Indyjkie pączki z twarogu



Ile dziś pączków zjedliście? Na mnie czeka właśnie Indyjska uczta pączkowa, jak wyglądają pączki w Indiach zobaczcie sami :)

Choć lubię tradycyjne pączki i faworki to tegoroczny Tłusty Czwartek chciałam ukoronować wyjątkowym deserem, bardzo delikatnym i wykwintnym.



składniki:
Ciasto twarogowe: 12 kuleczek

2 litra mleka 3,2
60 ml soku z cytryny
1 łyżeczka mąki 450
1 łyżeczka cukru pudru
nasiona z 1/4 laski wanilii
garść dowolnych orzechów 
tetrowa pielucha

syrop:
0,5 litra wody
2 łyżki mleka
600 gramy cukru
opcjonalnie 50 ml wody różanej lub kilka strąków kardamonu lub anyżu 

Mleko zagotowujemy w rondelku (uważamy aby nie wykipiało), zmniejszanym ogień i dodajemy sok z cytryny, delikatnie mieszamy gdy mleko się zważy zdejmujemy z ognia, po przestudzeniu przelewamy do miski wyłożonej gazą. Pieluchę zakręcamy i odciskamy serwatkę, związany twaróg odwieszamy do stężenia i całkowitego ostygnięcia na 2-3 godziny.


Do twarogu dodajemy nasiona wanilii cukier puder i mąkę następnie ugniatamy do uzyskania gładkiej zwartej masy, podobnej di plasteliny.

Orzechy drobno siekamy, ja użyłam nerkowca i brazylijskich, ale mogą być też migdały i niesolone pistacje lub inne wasze ulubione orzechy.


Formujemy 12 kulek wielkości orzecha włoskiego, w każdej robimy zagłębienie jak w klusce śląskiej i wkładamy tam po kilka kawałków orzecha, a następnie zalepiamy nadzienie do środka, tworząc twarogowego pączusia.

W rondelku mieszamy wodę z cukrem i wodą różaną, gotujemy aż cały syrop będzie idealnie klarowny ( jakieś 15 minut). zdejmujemy z ognia dodajemy mleko i ponownie ogrzewamy , zdejmujemy szumy i wrzucamy pączki. Gotujemy 10 minut. Odcedzamy i podajemy schłodzone.

Smacznego :)





5 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie i choć nie jest to prosty przepis (nigdy nie robiłam twarogu), to chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kupnym to zdecydowanie nie będzie to samo, a taki twaróg można używać do wielu dań :)

      Usuń
  2. ciekawy pomysł, nie jadłam czegoś takiego wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo delikatne a najsmaczniejsze z odrobiną kardamonu :)

      Usuń
  3. no takie pączusie to mi odpowiadają :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...