21 lut 2015

Desery bez glutenu

Gluten, ostatnio na ustach wszystkich i coraz rzadziej w ustach. Widziałam już wiele chwytów marketingowych związanych z tym trendem, bezglutenową sól i płatki kukurydziane...

 Ale wiem jedno, osoby które maja celiakię naprawę nie znoszą swojej przypadłości. Te uczulone na gluten przeklinają każdą imprezę na której jest pizza czy inne smakołyki.

Ta dieta naprawdę pomaga zwalczać wiele przypadłości, a w mojej kuchni to zawsze jakieś miłe urozmaicenie. Poniższe przepisy dedykuje tym wspaniałym znajomym którzy nie mogą lub nie chcą jeść glutenu, nareszcie będę miała was czym ugościć :) 


Przepis na gryczany placek:
200 gram kaszy gryczanej palonej
2 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki wody
2 garści orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu
12 łyżek cukru brązowego (200ml)
12 łyżek mąki ryżowej (200ml)
4 morele świeżę (mogą byś mrożone)

Kasze wrzucamy do gotującej się wody wymieszanej z mlekiem. Gotujemy wg przepisu na opakowaniu do miękkości pilnując by nic nie wykipiało, około (od 8- do15 min w zależności od kaszy) Pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut w tym czasie w rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier z 2 łyżkami wody, ciągle mieszając około 3minuty, delikatnie podgrzewamy tak by rozpuścić cały cukier (sprawdzamy nabierając odrobinę na łyżkę). Mieszamy kaszę z cukrem i odstawiamy do przestygnięcia na kilka minut. Dodajemy rozbełtane jajka oraz mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Wylewamy do formy wysypanej mąką na wierzchu układamy orzechy i morele pieczemy w 180 przez około 45 minut.

Przepis na ryżowy placek:
200 gram ryżu
2 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki wody
200 fistaszków
2 łyżeczki cynamonu
2 gwiazdki anyżu
12 łyżek cukru brązowego (200ml)
12 łyżek mąki gryczanej (200ml)
skórka z limonki

Ryż i gwiazdki anyżu wrzucamy do gotującej się wody wymieszanej z mlekiem. Gotujemy wg przepisu na opakowaniu do miękkości pilnując by nic nie wykipiało, około (od 8- do15 min w zależności od ryżu) Wyjmujemy gwiazdki. Ryż pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut w tym czasie w rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier z 2 łyżkami wody, ciągle mieszając około 3minuty, delikatnie podgrzewamy tak by rozpuścić cały cukier (sprawdzamy nabierając odrobinę na łyżkę). Co cukru dodajemy połowę orzeszków. Mieszamy ryż z karmelowymi orzechami i odstawiamy do przestygnięcia na 15 minut. Dodajemy rozbełtane jajka oraz mąkę, dokładnie mieszamy. Wylewamy do formy wysypanej na dnie mąką gryczana, na wierzchu układamy orzechy pieczemy w 180 przez około 45 minut. Posypujemy skórką z limonki, możemy polać dodatkowym karmelem przed podaniem.


2 komentarze:

  1. Oczywiście, że trzeba mieć jak i czym rozpieścić uczulonych znajomych :) Te ciasta wyglądają całkiem apetycznie.
    Zgadzam się w 100%, że moda na "gluten-free" jest okropnie przereklamowana. Sam autor bestsellerowej książki o diecie bez pszenicy (której ostrą krytykę widziałam na blogu dietetyczki) ponoć odwołał to, co w książce napisał. We wszystkim trzeba umiaru. Ja np staram się ostatnio kupować chleby ciemniejsze, niż zwykły biały, ale nie rezygnuję z mąki pszennej do domowych wypieków czy naleśników. Chleb razowy uzupełni niedobory witaminy B w organizmie, a biała mąka w naleśniku mnie nie zabije, tak sądzę :p Dla odmiany jestem gotowa jednak spróbować wielu "dziwactw". Widziałam ostatnio w necie przepis na ciasto z mąki z żołędzi i instrukcję wykonania w domu takiej mąki. Gryczany placek to przy tym pikuś, może się nawet skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...