Dziś z Emilką przy okazji improwizacji obiadowych przygotowałyśmy bardzo chrupiące rumiane placuszki...
Składniki:
- 350 gram kasza gryczana,
- 1/2 szklanki mąka pełnoziarnista,
- 1 szt. jajka,
- 1 łyżeczka skórka z cytryny,
- 2 łyżeczki pieprz czarny- MŁYNEK,
- 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa mielona,
- 1 łyżeczka sól,
- 3/4 szklanki woda,
- olej do smażenia
Proste i przyjemne, bardzo chrupiące placuszki z łamanego ziarna kaszy gryczanej z lekką nutą skórki cytrynowej.
Kaszę gryczana łamiemy w młynku do przypraw, żarnach ub innym urządzeniu które rozłupie grykę na około 1/3 normalnego ziarna.
W misce rozłupaną kaszę, mieszamy z mąką, dojemy przyprawy i drobno świeżo startą skórkę z cytryny, całość mieszamy. Następnie dodajemy całe jajko i całość zalewamy wodą. Wyrabiamy masę, tak by była zwarta i gęsta (przez około 5 minut, w razie potrzeby można dodać mąki lub wody) Odstawiamy na 10 minut do przegryzienia, masa szybko tężeje wiec dodajemy do niej odrobinę wody i ponownie wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy 1 cm oleju. Wyrabiamy około 8 cm placki i smażymy na złoto z obu stron przez około 3 minuty.
Powinny byś chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku.
Smacznego.
nigdy tak nie jadłam kaszy gryczanej, ale czemu nie? ;)
OdpowiedzUsuńSzana,
zapraszam do siebie,
www.gastronomygo.blogspot.com
Dzięki za link, a placuszki polecam, trochę tylko zachodu jest przy tym mieleniu ale warto.
UsuńPyszna i ciekawa ta wasza improwizacja!
OdpowiedzUsuńCo dwie babki w kuchni to nie jedna :) Polecam są dobre nawet na zimno.
UsuńTak, wyjątkowo dobre. Chyba na nowo polubię kaszę gryczaną :D
OdpowiedzUsuńI składniki takie praktyczne, proste do zdobycia. Do następnej improwizacji! :*
A skórka cytrynowa ładnie przełamuje gryczany smak, i dodałam jeszcze łyżeczkę octu po dyni z goździkami, ale nie miało to zbytniego wpływu i nie jest konieczne.
Usuńciekawy przepis! nigdy nie przepadałam za kaszą, ale w sumie wygląda na tyle interesująco, ze chyba się skuszę.
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo ze się podoba, najtrudniejsze to znaleźć coś w czym kasza grubo się zmieli, inaczej placuszki będą za twarde i nie będą się lepiły.
Usuń