28 mar 2012

Gryczane placuszki ze skórką cytryny

 

 Dziś z Emilką przy okazji improwizacji obiadowych przygotowałyśmy bardzo chrupiące rumiane placuszki...

Składniki:
  • 350 gram kasza gryczana,
  • 1/2 szklanki mąka pełnoziarnista,
  • 1 szt. jajka,
  • 1 łyżeczka skórka z cytryny,
  • 2 łyżeczki pieprz czarny- MŁYNEK,
  • 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa mielona,
  • 1 łyżeczka sól,
  • 3/4 szklanki woda,
  • olej do smażenia







Proste i przyjemne, bardzo chrupiące placuszki z łamanego ziarna kaszy gryczanej z lekką nutą skórki cytrynowej.

Kaszę gryczana łamiemy w młynku do przypraw, żarnach ub innym urządzeniu które rozłupie grykę na około 1/3 normalnego ziarna.

W misce rozłupaną kaszę, mieszamy z mąką, dojemy przyprawy i drobno świeżo startą skórkę z cytryny, całość mieszamy. Następnie dodajemy całe jajko i całość zalewamy wodą. Wyrabiamy masę, tak by była zwarta i gęsta (przez około 5 minut, w razie potrzeby można dodać mąki lub wody) Odstawiamy na 10 minut do przegryzienia, masa szybko tężeje wiec dodajemy do niej odrobinę wody i ponownie wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy 1 cm oleju. Wyrabiamy około 8 cm placki i smażymy na złoto z obu stron przez około 3 minuty.

Powinny byś chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku.

Smacznego.

8 komentarzy:

  1. nigdy tak nie jadłam kaszy gryczanej, ale czemu nie? ;)
    Szana,
    zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za link, a placuszki polecam, trochę tylko zachodu jest przy tym mieleniu ale warto.

      Usuń
  2. Pyszna i ciekawa ta wasza improwizacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co dwie babki w kuchni to nie jedna :) Polecam są dobre nawet na zimno.

      Usuń
  3. Tak, wyjątkowo dobre. Chyba na nowo polubię kaszę gryczaną :D
    I składniki takie praktyczne, proste do zdobycia. Do następnej improwizacji! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A skórka cytrynowa ładnie przełamuje gryczany smak, i dodałam jeszcze łyżeczkę octu po dyni z goździkami, ale nie miało to zbytniego wpływu i nie jest konieczne.

      Usuń
  4. ciekawy przepis! nigdy nie przepadałam za kaszą, ale w sumie wygląda na tyle interesująco, ze chyba się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się bardzo ze się podoba, najtrudniejsze to znaleźć coś w czym kasza grubo się zmieli, inaczej placuszki będą za twarde i nie będą się lepiły.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...