19 mar 2012

Placuszki tuńczykowo zieminiaczane

Składniki:
  • 2 puszki tuńczyk kawałki w oleju,
  • 1 szt. małe jajko,
  • 1/2 szklanki mąka pełnoziarnista,
  • 600 gram ziemniaki,
  • 250 gram cebula,
  • 4 ząbki czosnek,
  • 1 łyżka skórka z cytryny,
  • bułka tarta,
  • 1/2 łyżeczki pieprz cytrynowy,
  • 1/2 łyżeczki Sól,
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny
  • 1 łyżeczka tymianek 
  • olej do smażenia,
  • liście kolendry

Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie gotujemy na parze do miękkości. Na patelnie wrzucamy poszatkowaną cebulę ,i smażymy aż się zeszkli następnie dodajemy tymianek i rozgnieciony czosnek. Mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut.

Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy smażoną cebulę, odsączonego tuńczyka, garść liści kolendry, skórkę cytrynową, pieprz czarny i cytrynowy oraz sól. Całość dokładnie ugniatamy na jednolitą masę , przy pomocy widelca lub ugniatacza do ziemniaków.
Dodajemy jajko oraz przesianą mąkę i wyrabiamy pulchną masę przez około 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju tak żeby placki smażyły się do połowy zanurzone (około 100ml) W dłoniach formujemy małe placuszki które obtaczamy z obu stron w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z plasterkami cytryny i sosem czosnkowym.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Mhmmm.. Przepadam za tuńczykiem. Te placuszki muszą być wyborne! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...