8 cze 2012

Polskie smaki: śledzik, seta, galareta i tatarek cz.1

Śledzik, seta, galareta i tatarek ... Kto by pomyślał ze takim zestawianiem dogodzę gustom moich gości. Dania które kojarzyłam do tej pory raczej z imprezami moich rodziców i weselami. Nie bez powodu towarzyszą zakrapianym imprezą świetnie wpływają na trawienie alkoholu. Tak wiec porzućcie chipsy z sosami i inne wymysły. Polecam wypróbować to co nasze i sprawdzone :):)


Tatar wołowy


        
Składniki:
  • 1,4 kg wołowina chuda oczyszczona,
  • 2 łyżki musztarda,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • 1 łyżka Pieprz czarny- MŁYNEK,
  • 500 gram ogórek kiszony,
  • 300 gram cebula,
  • 7 szt. żółtko jaja,
  • 4 łyżki oliwa extra vergin,
  • 3 łyżki woda






Liczymy po 200 gramów na osobę, mięso musi być bardzo świeże i chude, może to być zrazowa cześć z ligawy, polędwica lub od biedy mięso sprzedawane na pod nazwą gulaszowe ale tylko gdy mamy co do niego pewność. Ważne by było z zaufanego źródła i dobrze oczyszczone.

Ogórka i cebulkę kroimy w bardzo drobna kostkę. Mięso na tatara myjemy oczyszczamy z błon i ścięgien, następnie mielimy w maszynce o ostrych nożach lub bardzo drobno siekamy. Do mięsa dodajmy oliwę sól i pieprz oraz odrobinę wody mieszamy i mocno uklepujemy przez około 5 minut. Dzięki oliwie tatar nie ściemnieje a dzięki odrobinie wody będzie delikatniejszy.

Na dnie miseczki układamy warstwami cebulą i ogórka następnie z mięsa formujemy kukle, spłaszczamy ją i robimy zagłębieniu na środku. Do zagłębienia wlewamy żółtko ze sparzonego jajka. Całość posypujemy pieprzem i podajemy zaraz po przygotowaniu.
Bardzo dobrze smakuje też z czarnymi oliwkami :)

Smacznego :)

Nie każdy lubi tatara, a jak by tak zamówić przypadkowo :D

6 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcie, tatr wygląda bardzo apetycznie. Mała tylko uwaga, piszemy 200 gramów, nie 200 gram.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za poprawkę, lepszy ze mnie fotograf niż polonista :)

      Usuń
  2. uwielbiam tatar w każdej ilości. Twój bardzo ładnie podany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wygodnie z miseczki nic nie ucieka, w sam raz na imprezę z mała ilością krzeseł :)

      Usuń
  3. mmmmmmmmm :) uwielbiam :) wyglada bardzo apetycznie mniam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...